Beyin Gücüyle Oyun Oynamayı Sağlayan Bir Sistem Geliştirildi

34
12
2
1
0
İsviçre, Zürih’te bulunan ETH Üniversitesi’nden araştırmacılar, motor becerileri hasar görmüş insanların zihinlerini kullanarak oyun oynayabilmelerini sağlayan bir sistem geliştirdi. Araştırmanın nihai amacı ise fiziksel engellilerin tekerlekli sandalyelerini zihinlerini kullanarak kontrol edebilmesini mümkün kılmak olarak belirtildi.

Pek çok fiziksel engelli insan tekerlekli sandalye kullanmak durumunda kalıyor. Bu kişiler için sandalyelerini kontrol etmek sık sık zorluk haline gelebiliyor. Araştırmacılar, bu kişilerin hayatlarını kolaylaştırabilecek bir çalışmayı hayata geçirme yolunda önemli bir adım attı. 

Zürih’te bulunan ETH Üniversitesi, zihinle çeşitli kontroller sağlayan sistemler üzerinde çalışan bir ekibe sahip. Deneylere gönüllü olarak katılan felçli hasta Samuel Kunz, ekibin geliştirdiği sistemi kullanarak Brain Driver/Beyin Sürücüsü adlı oyunu oynamayı başardı.

zihinle kontrol 

Sistem hakkında açıklamalar yapan Nörolog Dr Rea Lehner, sistemin elektrotlar aracılığıyla insan zihni ile bilgisayar arayüzünü buluşturduğunu ve henüz pilot kullanım aşamasında olduğunu söyledi. Lehner ayrıca asıl hedefin de felçli hastaların, yardıma ihtiyaç duymadan tekerlekli sandalyelerini kontrol edebilmesi olduğunu söyledi. Aynı üniversiteden Prof. Nicole Wenderoth ise sistemin geliştirilebileceğini eklerken, kafatasının çok iyi bir yalıtkan olduğunu ve beyini koruduğunu, kafatasının yarattığı zorlukların ileride bilim tarafından çözümleneceğini söyledi. 

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49154377
34
12
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
12
2
1
0