Bitki ve Alglerden Oluşan, Doğada Çözünen T-shirt

26
7
2
1
0
Her yıl milyonlarca, belki milyarlarca kıyafet çöpe gidiyor. Bu kıyafetlerin çözünme süreci bazen oldukça uzun sürüyor. Bu t-shirtü ise atın gitsin.

Tekstil sektöründe bol miktarda sentetik malzeme kullanılıyor. Yüzde yüz pamuklu bir t-shirtün bile baskıları sentetik, dikiş ipleri petrol ürünü olabiliyor. Geri dönüşüme gitmek yerine çöpe atılan bu kıyafetlerin çözünmesi ise pek de kolay olmuyor. 

Macera severlere hitap eden ürünlere sahip bir firma olan Vollebak, moda endüstrisinin atık problemine bir çözüm getiriyor. Firmanın okaliptüs, kayın ve ladin lifleri ile algleri kullanarak ürettiği t-shirtler sadece üç ayda doğada çözünebiliyor.

voolebak-çözünen-t-shirt

Sentetik mürekkep kullanmak istemeyen firma, t-shirtün ön yüzüne alglerden yaptığı malzemeyi kullanarak yeşil bir kare koydu. Alglerin büyümek için tek ihtiyacı su, karbondioksit ve ışıktır. İkiz kardeşiyle birlikte firmayı kuran Steve Tidball, bol miktarda bulunan ve çok hızlı yetişen bu canlının tam da ihtiyaçları olan canlı olduğunu söylüyor.

Algler suyun dışında hayatta kalamadığı için t shirtlerdeki algler canlı olmuyor. Bu canlıların ışık hassasiyetleri aşırı yüksek olduğu için her baskı aynı yeşil tonunda çıkmıyor. T-shirtlerin rengi haftalar geçtikçe değişebiliyor. Tidball bunun her ürünü özel kılan bir özellik olduğunu söylüyor.

vollebak-t-shirt

Artık giymemeye karar verdiğinizde ise t-shirtü bahçeye ya da parka mı gömeceğiniz, saksıya mı yerleştireceğiniz yoksa başka bir şekilde mi doğaya geri kazandıracağınız ise size kalmış durumda.

Öte yandan H&M, daha önce alglerden ayakkabı bağcıkları üretmişti. Bu alanda çalışan pek çok firma bulunuyor.

Beş yıl önce kurulan çevreci girişimin yeni ürünü, 85 poundluk fiyat etiketiyle satışa çıkacak. Firmaya göre alglerin tekstilde daha çok kullanılması gerekiyor.

Kaynak : https://www.wired.co.uk/article/vollebak-algae-plant-shirt
26
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
26
7
2
1
0