BMW X6 Vantablack'in Renginin Bilimsel Açıklaması

63
11
4
3
2
Pek çok kişi otomobilinin ışıklar altında parlamasını isterken, dört tekerlekli bir kara deliğe benzeyen BMW X6 Vantablack ışığı yansıtmak yerine emiyor. Bu da aracı oldukça ilgi çekici kılıyor.

Karizmatik ve sofistike görünüşlü bir araba yapılacaksa o arabanın rengi ya çok koyu bir tondur ya da doğrudan doğruya siyahtır. Bu hemen her zaman böyle olmuştur. Siyah rengin sıkıntısı ise her türlü pisliği hemen göstermesidir. Surrey NanoSystems adlı bir firma, bu sorunu çözebilecek, nano teknolojili bir boya üretti. Bu boyaya da vantablack adını verdi. 

“BMW X6, O Heyecanı Veriyor”

bmw x6 wantablack

Aslında birkaç yıldır “en siyah malzeme” olarak adı anılan bu boyanın otomobillerde kullanıldığı ilk örnek ise BMW X6 Vantablack oldu. Surrey NanoSystems’ın kurucusu ve CTO’su Ben Jensen, “Daha önce çeşitli otomobil üreticilerinden gelen teklifleri geri çevirdik. BMW X6 ve onun özel, dışavurumcu tasarımı bizim için fikri eğlenceli hale getirdi.” dedi. Üçüncü nesil BMW X6, Opsiyonel ikonik böbrek ızgarası, çift ön farları, kendine has arka farları ve dikkat çekici, ince hatlarıyla öne çıkıyor. 

Vantablack, renk konusunda gerçek anlamda işleri çok değiştirecek gibi duruyor. Normalde siyah renk, ışığın büyük kısmını emer ancak yine de bir kısmını yansıtır. Vantablack ise emilen ışık oranını %99,96’ya kadar çekiyor. Araca bakınca siyah bir şey görmüyorsunuz. Işığın "yokluğunu" görüyorsunuz. BMW’nin kullandığı varyant çok hafifçe de olsa hatları belli edecek şekilde yapılmış durumda, zira ışığı tamamen emdiğinde araba 2 boyutlu gibi gözüküyor.

BMW’nin tasarım ekibinin başında bulunan Hussein Al Attar, “Araçlarda genelde hatlar ve çizgiler yerine silüetlerden ve oranlardan konuşuyoruz. Vantablack VBx2 kaplama da otomobil tasarımının bu yanını öne çıkarıyor. Yeni BMW X6’nın son halinden çok gurur duyuyorum, cesur ve dışavurumcu yüzeylerinden de. Vantablack, alışılmamış şekilde de olsa bunu vurguluyor." dedi.

Kaynak : https://manofmany.com/rides/cars/the-bmw-x6-vantablack-isnt-an-illusion-its-science
63
11
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
63
11
4
3
2