Böcekler, Daha Çok Hangi Lamba Tiplerine Geliyor?

1
0
0
0
0
Yapılan bir çalışma, böcekleri daha çok hangi lambaların ışıklarının cezbettiğini ortaya çıkardı.

Yaz aylarında pencereler açık bir şekilde evinizin lambası yandığında, böceklerin lambanın çevresinde doluştuğunu hepimiz biliriz. Peki böcekler hangi tarz lambaların ışıklarına daha çok geliyor? AAAS’ın yıllık buluşmasında sunulan bir çalışma, bu konuyla ilgili sorulara yanıt bulmuş olabilir.

Elektrik lambaları, ciddi bir ışık kirliliği meydana getiriyor ve yapay ışık ekolojileri oluşuyor. Yapılan bir araştırmada elektrikli lamba çeşitleri ile böceklerin ekolojileri üzerindeki etkileri karşılaştırıldı. 8887 böcek ve örümceğin kullanıldığı araştırmada böceklerin floresan lambaya, akkora, sıcak ve soğuk LED ışıklı lambaya, halojen lambaya ve piyasadaki ‘böceklerin daha az ilgisini çektiği iddia edilen’ sarı lambalara olan ilgisi ölçüldü. 

Araştırmanın sonucuna göre böcekleri en çok akkorlar çekiyor. Akkoru sırasıyla floresan lamba, halojen lamba, soğuk renk sıcaklığında LED lamba ve sarı lamba takip ediyor. İlginç bir şekilde böcekleri en az çeken lamba tipi ise sıcak renk sıcaklığındaki LED’ler.

AAAS'ın yaptığı çalışma, böceklerin lambalara olan ilgisinin sebebinin araştırıldığı ilk çalışma olarak biliniyor. Bu bilgiler ışığında dilerseniz evinizin lambalarını LED olacak şekilde değiştirip böceklerin istilasından kurtulabilirsiniz.

Kaynak : http://bilimfili.com/hangi-lamba-tipi-bocekleri-daha-cok-cezbediyor/
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0