Cam Işığı Neden İletir?

0
0
0
0
0
Cam tıbbi malzemeden inşaat sektörüne dek en önemli malzemelerden biri. Peki cam neyden yapılıyor ve nasıl oluyor da ışığı iletiyor?

Cam insanlık tarihinin en eski ve önemli malzemelerinden biridir. Mimarlık, telekomünikasyon, sanat, endüstriyel tasarım ve inşaat gibi alanlarda da sıkça kullanıyoruz. İnsanlığın bel bağladığı maddelerden biri. O kadar önemli ki tıbbi malzemelerden kimyasal gereçlere hatta yiyeceklere dek bu maddeyi kullanıyoruz. Peki cam nasıl üretiliyor?

Cam katı, inorganik bir materyaldir. Ana kaynağı oksijen ve silikondur. Silikon molekülleri oksijen molekülleri ile birleşerek silikon dioksiti oluşturur. Bu yeni oluşan madde zamanla kuartza dönüşür. Kuarz kristal biçimdedir ve genellikle kum tanecilerinde bulunur. Yani aslında temelde kuma yüksek miktarda ısı verilerek elde edilir. Cam yapım ustası ve eğitimci Mark Miodownik bu ürünün oluşum sürecini şöyle tarif ediyor: “Likit silikon dioksit, soğukken kristal formda değildir. Aksine molekülleri enerji kaybeder ve daha düzensiz hal alırlar. Buna amorphus solid denir. Solid bir madde aslında düzensiz, akışkan bir yapıya sahiptir; bu da moleküller arasındaki boşluğun doldurulmasına olanak verir. Camın yüzeyi mikroskobik boyutta baktığınızda ışığın farklı yüzeylere dağılmadan durmasını sağlar.”

Tabii ki bu maddenin de çeşitli türleri mevcut. Hepsi ışığı yüzde yüz iletmiyor. Ancak kumdan üretildiği düşünülünce arkasındaki kimyasal teknoloji takdire şayan. Aşağıdaki videodan diğer maddelerle arasında ne gibi farklar olduğunu görebilirsiniz.


 

Kaynak : http://interestingengineering.com/ever-wondered-glass-invisible-transparent/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0