Ürünlerin Üzerinde Sıkça Gördüğümüz "CE" Simgesi Aslında Ne Anlama Geliyor?

14
1
1
0
0
Aldığımız ürünlerdeki etiketlere çoğu zaman pek aldırmayıp, üzerindekilere fazla dikkat etmeden çeşitli sebeplerle söküp atsak da bu etiketler aslında bizlere elimizdeki ürün ile alakalı önemli bilgiler veriyor.

Ürün tipine göre bu etiketlerde birçok simge bulunsa da belki de en önemlilerinden biri “CE” simgesi olabilir. Çoğu ürünün üstünde gördüğümüz bir işaret olan “CE”, aslında bir sağlık ve güvenlik işareti.

Bu simge için, ürünlerin Avrupa Birliği'nin gerekliliklerine uygun üretildiğini belirten ve bu sayede insanlar ve çevre için güvenli olan ürünlerin Avrupa Birliği genelinde serbest dolaşımını kolaylaştıran bir simge diyebiliriz.

İlk olarak 1985 yılında oluşturuldu.

ce simgesi

Avrupa Birliği'nin 80'li yıllarda oluşturduğu “Yeni Yaklaşım” kapsamında, Avrupa Birliği'nde dolaşacak olan malların sağlıklı ve güvenli olduğundan emin olmak amacıyla kullanılmaya başlandı.

"Conformité Européenne" ifadesinin bir kısaltması.

ce simgesi

“CE” simgesi aslında Fransızca “Avrupa Uygunluğu” anlamına gelen ifadenin kısaltılması olarak karşımıza çıkıyor.

“CE” işareti taşımayan bir ürünün Avrupa Birliği'ne girmesi mümkün değil!

Yeni yaklaşım direktiflerinin kapsamına giren ürünlerin bu işareti taşımak için gerekli olan şartları karşılaması bekleniyor. Aksi halde ürünlerin Avrupa pazarına girmesine onay verilmiyor.

Belirli ürün gruplarına ait spesifik şartlar içeren yönetmelik ile Avrupa Birliği içerisinde dolaşacak ürünlerin belirli bir standardın üstünde olması sağlanıyor. 

Amaç; insanlar, hayvanlar ve çevre bakımından güvenli ve sağlıklı olmayan ürünlerin kullanımını engellemek.

Belli şartlara uygun olan ürünlere verilen bu işaret ile sağlıklı ve güvenli olmayan ürünlerin önü kesilerek, Avrupa Birliği'ndeki ürünlerin belli bir standardın üstüne çıkması ve insanlar, hayvanlar ve çevre için en iyi ürünlerin kullanılması sağlanıyor.

“CE” simgesi bir kalite işareti değil!

ce simgesi

Kalite ile ilgili hiçbir alakası olmayan bu simge yalnızca söz konusu ürünün yönetmeliklere ve şartlara uygun üretildiğini ifade ediyor.

Çin yine bildiğimiz gibi… Uygunluk simgesinin de taklidini yapmışlar!

china export simgesi

“Çin Malı” anlamına gelen “China Export” simgesi çok ama çok küçük bir farklılık dışında Avrupa tarafından kullanılan “CE” simgesine benzemekte.

Çin malı “CE” ile Avrupai “CE” arasındaki fark aslında sadece harflerin mesafesi.

Bu iki simgeyi karıştırmamak için harfler arasındaki mesafeye dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde Avrupa standartları ararken kendinizi Çin malı kullanırken bulabilirsiniz.

Bu içerikte sanılanın aksine bir kalite işareti olmayan ve çoğu zaman kullanıp attığımız ambalajlarda, kaşındırıyor diye kestiğimiz ya da güzel görünmüyor diye söktüğümüz etiketlerde gördüğümüz ve pek dikkat etmediğimiz "CE" simgesine yönelik bazı detayları açıkladık. Peki ya sizler bu işarete dikkat ediyor muydunuz?

14
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
1
1
0
0