Daha Üretken Olabilmek İçin Bu Tek Yöntemi Uygulamak Yeterli!

20
2
2
1
0
Çağımızda her birimiz gün içerisinde ister istemez çok fazla şeyle meşgul oluyoruz. Bu durum da doğal olarak kafamızı asıl önemli işlerimize veremememize neden olabiliyor, bu da üretkenliğimizi düşürüyor. Peki bunu nasıl aşabiliriz?

Uzmanlara göre üretken olabilmek için yapılması gereken en önemli şey, kafamızı çok fazla işle meşgul etmemek. Pek çoğumuz, daha çok işi bir arada götürmeyi denedikçe, hepsinde verimimizin daha da düştüğünü fark etmiştir. Aynı anda yabancı dil öğrenmenin, enstrüman çalmaya başlamanın ve izlemeye fırsat bulamadığımız dizi ve filmleri takip etmenin, bir yandan okul veya iş hayatı da devam ederken, ne kadar zor olacağını hepimiz tahmin edebiliriz. Dolayısıyla işin sırrı, "az ama öz" felsefesinde.

Sekiz farklı testin sonucunda uzmanlar, yaklaşan bir randevu, toplantı veya görevimizin olduğu zamanlarda, zamanı daha kısıtlıymış gibi hissettiğimizi ortaya koymuş. Üstelik zamanı kısıtlıymış gibi hissetmemiz, bitirmeye zamanımız kalmayacağını düşünerek daha az işe başlamaya ve dolayısıyla çok daha az sayıda işi tamamlayabilmemize neden oluyormuş.

Bu gibi durumlarda uzun süre alacağını düşündüğümüz işlerimizden kaçıp, çok daha basit ve kısa süren işlere odaklandığımız da ortaya konmuş.

Deneylerden bahsetmek gerekirse;

Bir deneyde 200 katılımcı, yakınlarda bir randevularının olup olmadığına göre iki grup halinde ayrılmış. İki gruba da iki ayrı seçenek sunulmuş: Birinci seçenekte 30 dakikalık bir görev verilmiş ve tamamlama ödülü olarak 2.5 dolar teklif edilmiş. Diğer seçenekte ise 45 dakikalık bir görev verilmiş ve 5 dolar teklif edilmiş. Randevusu bulunan gruptakiler, ücreti daha az olmasına ve aslında 45 dakikadan daha fazla zamana sahip olmalarına rağmen, daha kısa süreli olan görevi tercih etmişler.

Başka bir deneydeyse bir uluslararası havalimanında, 134 tane yolcuya 15 dakikalık bir ankete katılmaları teklif edilmiş. Yolcuların yarısının uçağının kapılarının açılmasına 30 dakika varmış, diğer yarısının ise 1 saati. İki grubun da anketi tamamlamak için yeterli süresi varken, 30 dakika süresi olanlar %26 oranında ankete katılırken, diğer grupta katılım oranı %46 olmuş.

Özetle işin sırrı, her şeyi aynı anda yapmamaya çalışmak ve gün içinde önemli işlerinize, sınırları net belirlenmiş süreler ayırmak. Aksi takdirde küçük büyük demeden her işi aynı güne yığmaya çalışırsanız, büyük işlerden kaçınıp küçük işlere odaklanmanız kaçınılmaz oluyor ve bu nedenle de üretkenlik ve verimliliğiniz bir hayli düşüyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/to-be-more-productive-science-says-you-should-do-this-one-really-simple-thing
20
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
2
2
1
0