Diğer Gezegenlerde Kaç Yaşında Olduğunuzu Gösteren İnternet Sitesi

71
30
19
8
8
Ortaokuldaki derslerden de hatırlayabileceğiniz üzere Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin her birinin Güneş etrafındaki ve kendi ekseninki tam turu birbirinden farklı sürelerde bitiyor. Bu da gezegene göre 1 yılın tamamlanma süresinde büyük farklılıklar oluşmasına sebep oluyor.

İçerisinde bulunduğumuz güneş sistemi, evrenin hatta içerisinde yer aldığımız Samanyolu Galaksisi'nin çok çok küçük bir parçası olsa bile bazı noktalarda büyük bir çeşitlilik barındırabiliyor.

Güneş sistemimizde bulunana gezegenlerin sıcaklıkları kavurucu sıcaktan dondurucu soğuğa kadar değişebiliyor. Örneğin Venüs'te sıcaklık 471 dereceye kadar çıkarken Neptün'de -201 dereceye kadar düşebiliyor. Ancak bu farklılıklar sadece ulaşılan sıcaklıklarla da kalmıyor.

Farklı gezegenlerde kaç yaşında olduğunuzu hesaplayın

farklı gezegenlere göre yaş hesaplama

Yukarıda da söylediğimiz gibi gezegenlerin farklılaştığı tek nokta sadece sıcaklıklar değil, ayrıca hareketleri de birbirinden farklı. Bu da gezegenlerde bir günün ve bir yılın çok büyük farklılıklar gösterebileceği anlamına geliyor.

Exploratorium da diğer gezegenlerde kaç yaşında olduğunuzu hesaplayabileceğiniz eğlenceli bir hesap yöntemi geliştirdi. Diğer gezegenlerde kaç yaşında olduğunuzu öğrenmenin yolu ise oldukça basit. Buradan Exploratorium'un hazırladığı hesap makinesine gideceksiniz, daha sonrasında doğum tarihinizi ay, gün ve yıl olarak girerek hesapla (calculate) tuşuna basacaksınız.

güneş sistemi, güneş sistemindeki gezegenler

Ayrıca Exploratorium'un bu hesap makinesi sadece diğer gezegenlerdeki yaşınızı değil bir de o gezegende bir sonraki doğum gününüzü de gösteriyor. Örneğin bir kişinin 17 Ağustos 1993 tarihinde doğduğunu düşünelim. Hesaplama yaparsak Merkür'de 112,2 yaşına, Plüton'da ise 0,108 yaşına ulaşıyoruz. Ayrıca Merkür'de bir sonraki doğum günü 3 Kasım 2020'yken Plüton'da bir sonraki doğum günü 25 Mart 2242'de oluyor.

Bildiğiniz gibi gezegenler bir kendi etraflarında bir de Güneş'in etrafında dönüyor. Kendi etrafında tamamlanan bir tura gün, Güneş etrafında tamamlanan bir tura ise yıl diyoruz. Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin hepsinin kendi etrafında ve Güneş'in etrafındaki dönüş hızı farklılaşıyor. Örneğin Dünya, Güneş'in etrafındaki bir turunu 365 günde tamamlarken Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür sadece 88 günde tamamlıyor.

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/science/how-old-you-planets-use-22587626
71
30
19
8
8
Emoji İle Tepki Ver
71
30
19
8
8