Disney, Yeni Animasyon Filmi Strange World’ü, “Potansiyel Sansür” Nedeniyle Türkiye’de Yayınlamama Kararı Aldı

64
51
6
2
0
Disney'in merakla beklenen animasyon filmi Strange World, içerdiği LGBTIQ+ ögeler nedeniyle ülkemiz de dahil olmak üzere 15'ten fazla ülkede yayınlanmayacak.

Arabalar, Oyuncak Hikayesi ve İnanılmaz Aile gibi klasikleşmiş animasyon filmleriyle tanınan Disney, geçtiğimiz aylarda yeni animasyon filmi Strange World’ü duyurmuştu. Clade ailesinin maceralarını anlatan bu fantastik animasyon için Disney’in büyük umutları vardı.

Ancak filmin, daha çıkış yapmadan şimdiden 15’ten fazla ülkede yayınlanmayacağı açıklandı. Bu üstü kapalı yasağın sebebiyse filmdeki bir karakterin eşcinsel olması.

Film Türkiye’de yayınlanmayacak

Filmin merkezindeki Clade ailesinin bir üyesi olan Ethan Clade’in başka bir erkekten hoşlanması yani eşcinsel olması nedeniyle film, ülkemiz başta olmak üzere tüm orta doğu ülkeleri, Endonezya, Çin, Pakistan, Vietnam, Tanzanya, Uganda, Kenya, Nijerya, Gana, Maldivler, Nepal ve Bangladeş’te yayınlanmayacak.

LGBTIQ+ ögeler nedeniyle filmin kırpılmasının talep edileceği düşünülen ülkelerde filmi gösterimden kaldıran Disney, ayrıca Ukrayna ile yaşanan savaş nedeniyle ambargo koyulan Rusya’da da filmin yayınlamayacağını açıkladı.

Normalde "Live Action" yani gerçek oyuncuların ekranda göründüğü filmlerde LGBTIQ+ içerik olması durumunda filmlerin yaş sınırı değiştirilip sansürsüz bir şekilde yayınlanırken animasyon filmlerde ise genellikle bu sahnelerin kesilmesi ya da değiştirilmesi isteniyor.

Filmin konusu her ne kadar bir ailenin macerası olsa da filmin bazı kısımlarında Ethan’ın hoşlandığı çocuk hakkında konuşması nedeniyle filmin gösterime sunmayacaklarını açıklayan Disney yetkilileri, “Hizmet sunduğumuz ülkelerde anlatmak istediğimiz hikayeleri orijinal şekilleriyle sunmak istiyoruz. Her ülke için filmleri değiştirmek ya da kesmek adaletsiz olacağı için bazı içerikleri bazı ülkelerde gösterime sokamıyoruz” dedi.

Bu karardan önce 100 milyon doların üzerinde gişe bekleyen filmin beklentileri ise 21 ila 29 milyon dolara düştü. Geçtiğimiz yıl ünlü yönetmen Steven Spielberg’ün müzikal filmi “Batı Yakası’nın Hikayesi”, Netflix’in yeni filmi “Şimdiki Aklım Olsaydı” ve Disney’in animasyonu Luca da ülkemizde yasaklanmıştı.

Hatta Luca animasyonunda LGBTIQ+ karakterlerin olmaması ve sadece LGBTIQ+ hakkında birkaç cümle olması nedeniyle yasaklanması da dikkat çekmişti. Ancak daha sonra film, Netflix’te yayına girdi. Strange World’ün ilerleyen zamanlarda yayına girip girmeyeceği ise şu anda bilinmiyor.

Strange World fragmanı

Kaynak : https://deadline.com/2022/11/strange-world-disney-censorship-middle-east-international-box-office-preview-1235178513/
64
51
6
2
0
Emoji İle Tepki Ver
64
51
6
2
0