Kanser, çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri olarak biliniyor. Sayısız kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hastalık, doktorların da üstesinden gelmek için amansız bir şekilde çalıştığı bir konu. Ameliyat ya da kemoterapi gibi tedavi yöntemleri bu hastalığı durdurmaya ya da yavaşlatmaya yarasa da son derece ısrarcı olan bu hastalık, hiç beklemediğiniz bir anda tekrardan karşınıza çıkabiliyor.
Yıllar boyunca gerçekleştirilen araştırmalar bu zamana kadar hastalığın ortadan kaldırılması konusunda tam bir sonuç vermedi ve doktorlar, kanserli hücrelerden kurtulmak için çok daha farklı bir yöntemi ileri sürdü. Kanserli hücreleri uzaya göndermek.
ABC News'a göre kanser hücrelerinin düşük yerçekimine maruz kaldıkları zaman dışsal herhangi bir tedavi olmaksızın öldükleri gözlemlendi. Bunu fark eden Sydney Teknoloji Üniversitesi doktorlarıysa uzaya numuneler göndermeyi önerdi.
Doktorlar, düşük yerçekiminin kanser hücrelerinin iletişimini etkilediğini; hücrelerin birbirleri arasında iletişim kurmasının çok daha zor olduğu için yaşamlarına devam edemediklerini ifade etti. Projenin lideri Dr. Joshua Chou ise şu ifadeleri kullandı:
"Uzayda olduğumuz zaman vücudunuzda bulunan hücreler, bizim 'mekanik boşalma' adını verdiğimiz durumu hissetmeye başlar. Bu da yerçekimi olmadığı için kuvvetin eksikliğini hissetme durumudur. Bu durum, hücrelerin nasıl hareket ettiğini, nasıl işlediğini ve hayatta kalma şekillerini nasıl yönettiklerini etkiler."
Doktorlar, önümüzdeki yıl içerisinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na yaşayan hücreler göndererek teorilerinin gerçek olup olmadığını araştıracak. Chou, "Kafamda bunun bir çözüm olamayacağını düşünüyor olsam da bu yöntemin mevcut terapiler, ilaç tedavileri ve benzeri işlemlerle beraber kullanıldığı zaman kanser vakalarını daha kolay tedavi edebileceğimizi düşünüyorum" açıklamalarında bulundu.
Bunun yanı sıra kanser hücrelerini öldürmek için başka yöntemler de araştırılıyor. Arkansas Üniversitesi Medikal Bilimler'den Vladimir Zharov, kanser hücrelerini büyük bir tutarlılıkla öldürebilen bir lazer geliştiriyor. Yalnızca kanser hücrelerini hedef alan lazer, diğer hücrelere de zarar vermiyor.