"Erasmus Programı İptal Edilecek" İddiası Sosyal Medyayı Karıştırdı: Türkiye Ulusal Ajansı'ndan Resmi Açıklama Geldi!

49
22
8
2
1
Geçtiğimiz gün MEB'e yapılan uyarıyla gündeme gelen Erasmus+ Programı, bugün şok eden bir iddiayla sosyal medyada bir kez daha gündem oldu. Bazı kullanıcıların paylaşımına göre Erasmus+ Programı'nın 2025 yılına kadar iptali için görüşmeler yapıldı. İddialar hakkında resmi bir açıklama da geldi.

1987 yılında Avrupa Birliği tarafından başlatılan ve Türkiye’nin de aktif olarak dahil olduğu Erasmus+ Programı (Üniversite Öğrencilerinin Hareketliliği için Avrupa Topluluğu Eylem Programı), bugün sosyal medyada çarpıcı bir iddiayla gündeme geldi. Bazı kullanıcıların yaptıkları paylaşıma göre Erasmus+ programının 2025 yılı sonuna kadar durdurulması planlanmaya başladı.

Yapılan paylaşımlarda bilginin kaynağı yer almazken, yalnızca Erasmus+ programının Türkiye’de 2025 yılına kadar iptal edilmesinin görüşüldüğü ifade edildi. Paylaşımlar, sosyal medyada kısa sürede yayılırken kimi kullanıcılar da iptal iddiasına yönelik tepkilerini dile getirdi. İddia, kısa süre sonra Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yalanlandı.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlardan bazıları şu şekildeydi:

erasmus+

erasmus+

erasmus+

erasmus+

erasmus+

erasmus+

erasmus+

Türkiye Ulusal Ajansı iddiaları yalanladı:

Türkiye Ulusal Ajansı, Twitter’da dillendirilen iddiaya yönelik bir açıklama paylaştı ve programın devam etmeyeceğine yönelik yanıltıcı sosyal medya paylaşımlarına itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Erasmus+ programı, geçtiğimiz gün ‘öğrencilerin iltica etmesi’ sorunuyla gündeme gelmişti:

Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı AB Dış İlişkiler Daire Başkanlığı ve Ulusal Ajans, geçtiğimiz gün Milli Eğitim Bakanlığı’na “Erasmus Programı ve Staj Programları” başlıklı bir yazı gönderdi. Resmi yazıda, proje gruplarını terk eden öğrenci ve öğretmenler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı’na bir uyarı yapıldı.

Bu uyarı üzerine yazının içeriğini de gösteren bir gelişme yaşandı ve MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, 81 ildeki Milli Eğitim Müdürlüklerine ve Bakanlık Merkez Teşkilatına bir yazı gönderdi. Hasan Ünsal’ın yazısında program hakkında son zamanlarda bazı şikâyetler geldiği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Erasmus+ kapsamında yer alan hareketlilik faaliyetleri ve staj programlarına yönelik son zamanlarda Genel Müdürlüğümüze e-posta aracılığı ile bir takım şikayetler gelmektedir. İletilen şikayetlerde program kapsamındaki hareketlilik ve staj planlamasının zamanlama olarak dışına çıkıldığı ve gidilen ülkede kalmaya meyledildiği ifade edilmektedir.

Bunun yanı sıra Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansından alınan ilgi yazıda özellikle son aylarda meslek lisesi öğrencilerinin programa üye ülkelerde (Özellikle Almanya, Avusturya ve Çekya) gerçekleştirmekte oldukları staj faaliyetleri sırasında, okul yönetimine haber vermeksizin programı terk ettikleri ve hatta ülkemize geri dönmeyen öğrenci ve öğretmen vakalarının bulunduğu belirtilmektedir.

Bu tür vakaların artması ülkemizin, yürütmekte olduğumuz programların ve resmi pasaportlarımızın saygınlığı açısından olumsuz bir durum oluşturmaktadır. Bu bağlamda ilgili yazıda belirtilen hususlar da dikkate alınarak, Erasmus+ programı başta olmak üzere uluslararası fon kaynaklı projeler bağlamında yapılacak her türlü çalışma ziyareti ve/veya staj uygulamasına dahil olacak katılımcıların, seçim süreçlerinin titizlikle takip edilmesi gerekmektedir.”

49
22
8
2
1
Emoji İle Tepki Ver
49
22
8
2
1