Fazla Gerçekçi Yüz Hatlarına Sahip İlk İnsansı Robot Ai-Da'nın Görüntüleri

32
7
6
1
0
İnsansı bir yapay zekaya ve ultra-gerçekçi özelliklere sahip Ai-Da, bilim kurgu filmlerinden çıkıp gelmişe benziyor.

Robotlar ve yapay zeka konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların amaçlarından biri de gerçekçi robotlar üretebilmek. Zaten robotlar, tekinsiz vadi önermesi adı verilen önerme gereği insana ya hiç benzememek ya da çok benzemek durumundalar. Ara formları genel olarak ‘tekinsiz’ ve ‘rahatsız edici, ürpertici’ olarak görüyoruz.

Oxford’da kendi özel tanıtımı yapılacak olan Ai-Da, ismini matematikçi Ad Lovelace’ten alıyor ve gördüğü insanların resimlerini çizen ilk ultra gerçekçi robot olarak tasvir ediliyor. Ai-Da, Oxford’daki Unsecured Futures adlı sergide insanların karşısına çıkacak. 12 Haziran’da başlayacak olan etkinlikte robotun işleri yer alacak. Robotun yapay zekası ve algoritmaları, Oxford Üniversitesi’nde üretildi.

Robotun çalışmaları yalnızca elle yaptığı çizimlerle sınırlı değil. Sanatçı robot video düzenlemeleri, tablolar ve heykeller de yapıyor. Ai-Da’nın yaratıcısı olarak gösterilen galeri sahibi Aidan Meller, ilk profesyonel insansı sanatçı olan ve kendi sanat eserlerini yaratan, aynı zamanda da performans sanatçısı Ai-Da’yı sunmaktan dolayı heyecanlı olduğunu belirtiyor. Meller, Ai-Da’yı yeni yapay zeka hareketinin öncüsü olarak gösteriyor.

Ai-Da, önünde gördüğü görüntüleri kendi perspektifinde yansıttıktan sonra sanat eserlerini üretiyor. Robotun başarısının ilham verici olacağı ve yeni çalışmaları başlatacağı konuşuluyor.

Projenin küratörü (sergilenecek işlerin ve serginin düzenlenmesinden sorumlu kişi) olan Lucy Seal, Ai-Da ile katılımcılar arasında gerçekleşecek diyalogları merak ettiğini söylüyor.

Ai-Da ile birlikte Isaac Asimov’un yıllar önce Ben, Robot kitabında sorduğu “Bir robot resim çizebilir mi? Sanat eseri üretebilir mi?” sorusu da cevap bulmuş oluyor.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/news/article-7098025/Meet-Ai-Da-worlds-humanoid-robot.html
32
7
6
1
0
Emoji İle Tepki Ver
32
7
6
1
0