Firefox, Veri İhlalleri Yaşandığında Kullanıcılarını Tarayıcı Üzerinden Uyaracak

22
4
1
1
0
En çok kullanılan internet tarayıcılarından biri olan Firefox, kullanıcılarının hesaplarının bir veri ihlali sırasında çalınması durumunda kullanıcıyı anlık olarak bilgilendiriyor ve hesabın kötü amaçlı kişilerin eline geçmeden güvene alınmasına olanak tanıyor.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kişisel verilerin güvenliği konusu, internete en az bir kere erişmiş olan herkesi ilgilendiriyor. Çeşitli internet siteleri, bizden izin dahi almaksızın verilerimizi topluyor. Kişisel verilerimizi toplayan en büyük internet siteleri ise ne yazık ki her dakika içerisinde bulunduğumuz sosyal medya platformları.

Bu tür veri toplayıcı sitelere saldırılar düzenlendiğinde, verilerimiz çalınabiliyor ve yetkisiz kişilerin ellerine geçebiliyor. Bu gibi durumlarda Firefox, kara borsada satılan bu verileri para ödeyerek bizler için satın alıyor. Satın aldığı verileri ise kullanıcıların yararı odaklı bir amaçla kullanıyor.

Firefox tarafından üretilen ve Firefox Monitor adı verilen platform sayesinde herhangi bir verinizin hangi internet siteleri üzerinden çalındığını görebiliyorsunuz. Bu sayede verilerinizin çalındığı internet sitesine giderek e-posta hesabı ve şifre değişikliği yapabiliyorsunuz. Herhangi bir hesabınızın çalınıp çalınmadığını buradan öğrenebilirsiniz.

Bir kere kayıt olduğunuzda verilerinizin çalındığını keşfetme durumunda hemen e-posta gönderen ve bu doğrultuda erken haber verme özelliğine sahip olan Firefox Monitor, verilerimiz başkalarının eline geçmeden (verilerimizi sağlama almamıza olanak tanıyarak) bizleri büyük bir dertten kurtarıyor.

firefox monitor

Firefox'un internet tarayıcısına yeni dâhil ettiği Firefox Lockwise yazılımı ise internet tarayıcınızda kayıtlı olan şifre ve hesapların (otomatik giriş için) Firefox Monitor veri arşivinde keşfedilmesi ile internet tarayıcınız üzerinden kullanıcıyı anında bilgilendiriyor.

"Şifreler sızdırılmış veya çalınmış" mesajıyla karşılaşan kullanıcı ise ilgili hesabının şifresini değiştirerek verilerinin başkalarının eline geçmesine engel oluyor. Bu servisi ücretsiz olarak tüm kullanıcılara sunan Firefox sayesinde veri hırsızlığının bir nebze de olsa önüne geçilebiliyor.

Kaynak : https://www.bleepingcomputer.com/news/software/firefox-to-warn-when-saved-logins-are-found-in-data-breaches/
22
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
4
1
1
0