Görev Yöneticisindeki Svchost.exe Nedir, Ne İşe Yarar?

34
10
6
4
1
Birçoğumuz, bilgisayarda Görev Yöneticisine baktığımızda neden çok fazla svchost.exe işlemi yürütüldüğünü sorgulamışızdır. Bu işlemleri biz kapatamıyoruz ama biz de başlatmıyoruz. Peki tam olarak ne bu svchost.exe? Bu içeriğimizde sizlere svchost.exe’nin virüs olup olmadığını, tam olarak ne işe yaradığını anlatıyoruz.

Bilgisayarınız yavaşladığında genellikle ilk olarak yapacağınız şey Görev Yöneticisini açmak olur. Performansı iyileştirmek adına burada gereksiz gördüğünüz işlemleri sonlandırmaya başlarsınız. Birden gözünüze aynısından fazlaca bulunan bir işlem çarpar: svchost.exe (veya Windows 10 kullanıyorsanız Service Host).

Bu işlemin nerden başlatıldığı yani kaynağının ne olduğu bilinmez, sizin başlatmadığınız da kesin. E kapatamıyorsunuz da… Yani oldukça illet bir şey gibi görünüyor. Peki gerçekten öyle mi? Nedir bu svchost.exe? Tam olarak ne işe yarar? Bilgisayarınızın performansını etkiler mi? Bu içeriğimizde sizler için bu işlemin ne olduğunu anlatıyoruz.

Görev Yöneticisini dolduran svchost.exe nedir?

svchost exe

Microsoft, svchost.exe işlemini şöyle açıklıyor: Svchost.exe, dinamik bağlantı kütüphaneleri kaynaklı çalışan bir genel ana bilgisayar işlemidir.

Tabii buradan pek bir şey anlamak mümkün olmayabilir. Kısaca açıklayacak olursak svchost.exe, DLL dosyalarından yüklenen hizmetler için bir kabuk görevi görüyor. Hizmetler belirli gruplara bölünüyor ve her grubun içinde farklı bir Service Host işlemi bulunuyor. Bu sayede bir DLL dosyasında oluşan problem diğerlerini etkilemiyor. Bu da bu işlemi Windows işletim sistemleri için oldukça hayati bir konuma getiriyor, bu yüzden bu işlemleri sonlandıramıyorsunuz.

Neden bu kadar çok svchost.exe işlemi var?

svchos.exe

Görev Yöneticisinde bu işlemden fazlasıyla görüyoruz. Alt alta sıralanmış bir sürü svchost.exe dosyası bulunuyor. Bunun sebebi ise bir önceki paragrafta bahsettiğimiz olay. Eğer bütün Windows hizmetleri tek bir kabuk altında toplanmış olsa idi, işlemciniz kuvvetli olmadığı halde çökmelere yol açardı. Zira biri çöktüğü zaman hepsi çöküyor.

Bunun yerine her sistem, kendine ait bir svchost.exe işlemine sahip. Bu sayede biri zarar görüp çalışmayı durdurduğu zaman diğerlerine bir zarar gelmiyor ve sistem çalışmaya devam edebiliyor. Onarması da sadece bilgisayarı kapatıp açmanızı gerektiriyor.

Peki bunlardan bana ne?

svchost exe nedir

Bu soruyu sormakta haklısınız zira pek bilmeniz gereken bir işlem değil. Daha doğrusu işinize yarayacak bir bilgi değil çünkü bu işlemi ne kapatabiliyorsunuz ne de başlatabiliyorsunuz. Eğer emektar Windows XP dönemlerinde olsaydık bu bilgiler işinize yarayabilirdi, neyi kapatıp neyi kapatmayacağınız hakkında bir fikriniz olurdu. Ancak bu modern işletim sistemlerine sahip olduğumuz günlerde Görev Yöneticisinden herhangi bir işlemi kapatmanızı tavsiye etmeyiz.

Svchost.exe bir virüs mü?

svchost nedir

Kişisel bilgisayarınızdaki Görev Yöneticisinde bulunan svchost.exe işlemleri aslında bir tehdit veya sisteminizi yavaşlatan bir işlem değil, bu nedenle kapatmanıza gerek yok. Bu işlemin kendisi resmi bir Windows bileşeni. Tabii bazı istisnai durumlarda svchost.exe dosyası bir virüs olabilir. Bildiğiniz gibi birçok virüs kendisini Windows bileşeni olarak göstermesi için tasarlanıyor ki şüphelenmeyin.

Peki svchost.exe işleminin virüs olup olmadığını nasıl anlarım?

svchost virüsü

Bunun için görselde gözüktüğü gibi Görev Yöneticisi üzerinden ilgili işlemin üzerine sağ tıklayıp ‘Dosya konumunu aç’ seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır. Eğer dosyanın konumu Windows/System32 ise ilgili dosya virüs değildir. Eğer dosyanın konumu bu dizinden başka bir dizin ise bilin ki bir virüs ile karşı karşıyasınız.

34
10
6
4
1
Emoji İle Tepki Ver
34
10
6
4
1