Aralarında Türkiye'nin de Bulunduğu, Yapılan Haberlere En Çok Güvenilen Ülkeler Açıklandı

89
12
3
1
0
Reuters tarafından yayınlanan yeni bir rapor, ülkelerdeki haberlere güven oranını ortaya çıkardı. Refah oranının yüksek olduğu ülkeler haberlere güven yüzdesinde de üst sıralarda yer alırken; kozmopolit ülkeler en alt sıralarda kaldı.

The Reuters Institute For The Study Of Journalism (Reuters Gazetecilik Araştırmaları Enstitüsü), 2021 Dijital Haber Raporu'nu yayınladı. Türkiye'nin de dahil olduğu 46 ülkedeki 96 bin kişi ile yapılan çalışma sonucu ülkelerdeki haberlere güven seviyesini gösteren rapor, pandemi döneminde genel olarak haberlere güvenin arttığı sonucunu ortaya koysa da özellikle ABD, Fransa, Birleşik Krallık gibi kozmopolit ülkelerde durumun hiç de iyi olmadığını söyleyebiliriz.

Refah, mutluluk, eğitim gibi araştırma parametrelerinde sürekli ya dünya birincisi ya da zirveye yakın ülkelerden biri olan Finlandiya, bu 'refahını' haberlere güven konusunda da göstermiş durumda. Araştırmada haberlere en fazla güvenen ülke olarak öne çıkan Finlandiya, yüzde 65'lik oran ile açık ara birinci sırada yer alıyor. 

haberlere güven

COVID-19 salgınında oldukça çalkantılı süreçlerden geçen ve bir dönem yöneticilerinin salgının varlığını dahi reddettiği Brezilya, şaşırtıcı bir şekilde yüzde 54 ile ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca Nijerya da yine aynı yüzde ile ikinci sırayı Brezilya ile paylaşıyor.

Sıralamada en alt sıralara baktığımızda gelişmiş, dünyanın 'gidişatına' yön veren ülkelerle karşılaşıyoruz. ABD, haberlere yüzde 29 güven ile listenin son sırasında yer alıyor. Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Fransa, Birleşik Krallık ve İspanya ise sırasıyla yüzde 30, 36 ve 36 ile epey alt sıralarda yer alıyor.

Türkiye, yüzde 41 güven ile haberlere yukarıda ifade etmiş olduğumuz Avrupa ülkeleri ve ABD'den daha fazla güvenen ancak zirvedeki ülkelere kıyasla epey geride kalan bir güven seviyesine sahip. Peki siz, geleneksel ya da dijital medyada karşılaştığınız haberlere ne kadar güveniyorsunuz?

Kaynak : https://www.statista.com/chart/7248/where-people-trust-the-news-most-and-least/
89
12
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
89
12
3
1
0