Harvard'dan Araştırmacılar, Yürümeyi ve Koşmayı Kolaylaştıran Şort Geliştirdiler

27
12
6
0
0
Harvard'dan Araştırmacılar, Yürümeyi ve Koşmayı Kolaylaştıran Şort Geliştirdiler
Giyilebilir teknoloji pazarına her geçen gün yeni ürünler eklenmeye devam ediyor. Harvard Üniversitesi'nden araştırmacıların geliştirdiği yeni şort, yürümeyi ve koşmayı inanılmaz derecede kolaylaştırarak kullanıcılarına yüksek konfor vadediyor.

Yürüyüş yaparken ya da koşarken kendinizi yorulmuş hissettiğinizde hareketinizi kolaylaştıracak bir teknolojik ürün hayali kurmuş olabilirsiniz. Harvard Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, tam da buradan yola çıkarak yürümeyi ve koşmayı kolaylaştıran bir ürün geliştirdiler. Hareket hâlindeyken kendinizi yaklaşık 5,5 kg daha hafif hissedeceğiniz bu şortla, spordan iş yaşamına kadar birçok noktada yararlanabileceksiniz.

Yaptıkları araştırma ve geliştirme faaliyetlerini Science dergisinde yayınlayan araştırmacılar, hareket hâlindeki bir kişinin bacaklarının bu şort ile normalden oldukça farklı çalıştığını söylüyorlar. Üzerindeki motorların kullanıcıların uyluk kemiğinin üst kısmına konumlandırıldığı bu şort, üzerindeki mekanizma sayesinde bacak kaslarının güçlenmesine yardımcı oluyor.

Şort ile 8 km yol gitmek mümkün:

Üzerindeki bataryanın yaklaşık 8 km kadarlık bir menzili desteklediği belirtilen şort, hâlâ geliştirme aşamasında ve önümüzdeki süreçte kullanıcılarına daya konforlu bir yürüyüş deneyimi sunması bekleniyor.

Koşu bandı üzerinde koşan gerçek kişilerle yapılan çalışmalarda kullanılan oksijen miktarını ölçen araştırmacı ekip; şort sayesinde metabolik faaliyetlerin yürüme sırasında %9,3, koşma sırasındaysa %4 azaldığını gözlemlediklerini açıkladı. Bu değerler de yaklaşık olarak sırasıyla 7,4 kg ve 5,7 kg hafiflemelere karşılık geliyor.

Günlük olarak kullanımın yanı sıra engelli kişilerin yürüyüşlerine yardımcı olabileceği düşünülen şort, aynı zamanda dağ gibi zorlu bölgelerde yapılan kurtarma faaliyetlerinde de büyük kolaylık sağlayacak. DARPA bağlantılı olarak yürütülen çalışmada geliştirilen şort, ağır teçhizat taşıyan askerlerin de yükünü hafifletecek. 

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/8/19/20811832/exosuit-shorts-running-walking-darpa-harvard-university
27
12
6
0
0
Emoji İle Tepki Ver
27
12
6
0
0