Günlük alışverişlerimizde kullandığımız kağıt ya da madeni paralar, yavaş yavaş yerini kredi ve banka kartlarına bırakmaya başlamış durumda. Kullandığımız kartların birçoğunda gördüğümüz Visa isimli şirketin ürün müdürü Axel Boye-Moller, yakın zamanda kartlardaki şifrelerin kaldırılabileceğini belirtti.
Finansal kuruluşların eskiden yaptığı veri alışverişlerinin 10 katı veri alışverişi yaptığı ve yapay zekanın da her geçen gün daha fazla geliştiği göz önünde bulundurulduğu zaman ekosistemin her geçen gün daha da güvenli hale geldiği belirtildi. Boye-Moller, bu teknolojiler sayesinde sık sık unuttuğumuz ya da çalınma riski olan şifrelerin önümüzdeki 5 yıl içerisinde tarihe karışabileceğini belirtti.
Boye-Moller, ZDNet ile yaptığı röportajda, "Geçtiğimiz yıllarda mobil teknolojilerin ilerlemesiyle birlikte telefonlarımızda biyometrik güvenlik önlemlerinin (parmak izi, yüz tanıma sistemleri vb.) arttığını görüyoruz. Bu durum, birçok bankayı mobil ödeme çözümleri sunmaya teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.
Biyometrik güvenlik önlemlerinin kartlardaki şifreleri kaldırma konusunda büyük rol oynayacağından bahseden Boye-Moller, sistemin hâlâ birçok güvenlik katmanına ihtiyaç duyduğunu da belirtti. Boye-Moller, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"(…) ancak hâlâ eklememiz gereken katmanlar bulunuyor. Örneğin kartınız kullanıldığı zaman bildirimler alabilirsiniz. Belirli sınırlar koyabilirsiniz. Dahası, kartınızın hangi konumlarda kullanılıp hangilerinde kullanılmayacağını seçebilirsiniz. Bu sayede daha güvenli ve kolay bir şekilde alışverişinizi tamamlayabilirsiniz."
Boye-Moller, geçtiğimiz dört ila beş sene içerisinde Visa'daki sahtecilik vakalarının üçte iki oranında azaltıldığını belirtti. Boye-Moller, sahtecilik olaylarının şu sıralarda tarihin en düşük oranlarında bulunduğunu ve Visa'nın iş hacminde bu olayların binde bir yaşandığını belirtti.
Her Visa işlemini 500 risk analiziyle birlikte bir milisaniyede inceleyebildiklerini belirten Boye-Moller, işlemlerin sahte mi yoksa gerçek mi olduğuna dair bilgileri olduğunu da belirtiyor.
Boye-Moller, şu an için şifresiz kart teknolojisinin geleceği hakkında gelişmelerin gerektiğini belirtirken yeni ödeme şeklinin dört ila beş yıl gibi kısa bir süre içerisinde hayatımıza gireceğini de ifade etti.