Herkesin Düşman Görmeye Başladığı Huawei’ye Yeni Yaptırımlar: Oradakilerle Konuşmayın

72
9
6
2
2
Dünyanın önde gelen teknoloji firmaları, Huawei’nin kara listeye alınmasının ardından çalışanlarına, Huawei Technologies Co Ltd’de çalışan meslektaşlarıyla konuşmamalarını söyledi.

Yonga üreticisi Intel Corp ve Qualcomm Inc, mobil araştırma firması InterDigital Wireless Inc ve Güney Koreli operatör LG Uplus, çalışanlarının Huawei’de çalışan kişilerle resmi olmayan konuşmalarını kısıtladı. Bu kararın hayata geçmesiyle birlikte uluslararası buluşmalarda bir çeşit rutin olan bu konuşmalara dahil olamayacak Huawei çalışanları, tamamen ‘ötekileştirilmiş’ olacak.

ABD Ticaret Bakanlığı, şirketler ve Huawei arasındaki iletişimi yasaklamamıştı. 16 Mayıs tarihinden itibaren bakanlık Huawei’yi kara listeye alıp devlet izni olmadan ABD menşeli şirketlerin Huawei’yle ticaret yapmasını yasaklamıştı. Bu karardan birkaç gün sonraysa ABD menşeli şirketlerin Huawei’yle standart şekilde etkileşime geçebileceğini ‘5G teknolojisinin gelişimi için gerekli’ olması sebebiyle belirtmişti.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın kararı her ne olursa olsun ABD’nin başlıca teknoloji şirketlerinin yanı sıra denizaşırı ülkelerde bulunan teknoloji şirketleri de çalışanlarının Huawei çalışanlarıyla iletişim kurmamasını istiyor. Intel ve Qualcomm, çalışanlarına uymaları gereken talimatları verdiğini belirtti ancak daha fazla açıklama yapmadı.

Resmi olmayan muhabbetlere son

3GPP’nin toplantılarına temsilci olarak katılan mühendisler ve sistem mimarların genellikle rakip şirketlerle konuşmaları fazlasıyla doğal bir durum olsa da geçtiğimiz hafta Kaliforniya’da düzenlenen 3GPP toplantısında Nokia’dan Balazs Bertenyi, ‘çevrimdışı’ konuşmaların da belgeleneceğini belirtti.

Şirketler, bu kararı almaktaki başlıca sebep olarak mühendislerin kendi aralarında tartışırken teknolojik bilgileri de paylaştıklarını ve bunu engellemek istediklerini belirtti.

IEEE ise Huawei mühendislerinin IEEE tanıtımlarına gelmelerini kısıtlayarak Çin’in belirli yerlerinden büyük eleştirilere sebebiyet verdi.

Huawei herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Kaynak : https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china-huawei-exclusive/exclusive-some-big-tech-firms-cut-employees-access-to-huawei-muddying-5g-rollout-idUSKCN1TA0VQ?feedType=RSS&feedName=technologyNews
72
9
6
2
2
Emoji İle Tepki Ver
72
9
6
2
2