Hipnoterapi Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Etmek İçin Kullanılır?

10
0
0
0
0
Hipnoz çoğu zaman filmlerde, dizilerde ve televizyon şovlarında bir eğlence aracı olarak kullanılsa da aslında önemli hastalıkların tedavisinde de uygulanmaktadır. Hipnoterapi olarak adlandırılan bu tedavi yöntemi, bu konuda özel eğitim almış hekimler tarafından uygulandığında son derece etkilidir.

Hipnoz nedir, eminiz pek çok kişi biliyor. Dizilerde, filmlerde, televizyon şovlarında mistik giyimli kişiler bir sallanan saat yardımıyla karşısındaki kişiyi hipnotize eder ve genelde onun bir tavuk gibi gıdaklamasını sağlar. Ancak hipnoz yalnızca bir eğlence aracı değil, aynı zamanda bir tedavi yöntemidir. Hipnoz ile tedavi yöntemi hipnoterapi olarak adlandırılır ve bu konuda eğitim almış hekimler tarafından uygulanır.

Bilim insanları, pek çok hastalığın aslında psikolojik sorunlardan kaynaklı olduğunu ve ne kadar ilaç verilirse verilsin kişinin zihin yapısı hastalıkla mücadeleye uygun olmadığı sürece iyileşme görülmediğini anladıktan sonra kişiyi hipnotize edip farklı bir bilinç haline geçirerek farklı telkinlerle tedavi edebildikleri hipnoterapi yöntemini keşfettiler. Hipnoterapi nedir, hangi hastalıklar için uygulanır biraz daha detaylı inceleyelim.

hipnoterapi

Hipnoterapi nedir?

En basit tanımıyla hipnoterapi, hipnoz ile tedavi yöntemidir. Hipnoterapi konusunda eğitim almış sertifikalı bir hekim tarafından hasta hipnotize edilir ve söz konusu hastalık ile ilgili kişiye bazı telkinler verilir. Böylece hastanın zihin yapısının söz konusu hastalıkla mücadele etmesi için gerekli temel sağlanmış olur.

Hipnoterapi asla bu konuda eğitim almamış kişiler tarafından uygulanmamalıdır. Kaldı ki, eğitim alan kişi de zaten bir tıp doktoru yani hekim olmak zorundadır. Çünkü hipnoz bir uyku hali ya da bilinçaltının dışa vurumu olmasa bile hipnotize olan kişi gerçek anlamda rahatladığı için telkinlere açık hale gelir ve yanlış bir telkin, geri dönülmez sonuçlar doğurabilir.

Hipnoterapi nasıl ve kim tarafından uygulanır?

hipnoterapi

Türkiye Psikiyatri Derneği Hipnoz ve Hipnoterapi Bilimsel Çalışma Birimi tarafından hazırlanmış olan ve henüz resmiyet kazanmamış bir etik kurallar listesi var. Bu kurallara göre hipnoterapi yapacak kişi hekim, diş hekimi ya da klinik psikolog olmalıdır. Bu kişiler, Hipnoterapi Eğitim ve Araştırma Merkezlerinde Hipnoz ve Hipnoterapi Sertifika Eğitimi almış olmak zorundadırlar.

Hipnoterapi nasıl yapılır sorusunun yanıtı son derece karmaşık, eğitim gerektiren ve uzmanlara bırakılması gereken bir uygulama metodu. Ancak genel olarak özetlemek gerekirse; hasta, hekim tarafından hipnotize edilerek farklı bir bilinç haline getiriliyor ve hastalığı her neyse, buna uygun telkinler ile zihin yapısının hastalıkla mücadele etmeye hazır olması sağlanıyor.

Hipnoterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

hipnoterapi

Bir hastalık olmasa da doğum sırasında zorluk yaşayan kadınların rahatlaması için HypnoBirthing isimli bir hipnoterapi yöntemi kullanılmaktadır. Benzer bir yöntem, stres kaynaklı oluşan uyku bozukluklarının, kalp hastalıklarının, yüksek tansiyonun ve diyabetin tedavisinde de kullanılmaktadır. 

En sık karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklardan olan depresyon ve anksiyete tedavisinde de hipnoterapi yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Pek çok kişi farkında olmasa bile obezitenin de en büyük nedeni psikolojik sorunlardır. Bu nedenle obezite ile mücadele eden bireylerde hipnoterapi yöntemi kullanılmaktadır. 1986 yılında yapılan bir araştırmaya göre hipnoterapi, diyet yapmaktan 30 kat daha etkili bir tedavi yöntemdir.

Hipnoterapinin en yaygın kullanıldığı rahatsızlık ise bağımlılıklardır. Sigara, alkol, uyuşturucu, yemek, teknoloji ve daha aklınıza gelebilecek tüm bağımlılıkların temel nedeninin ne olduğunu çözmek için hipnoterapi yöntemi kullanılır ve bağımlı kişinin bu nedeni çözmesi yönünde telkinler verilir. 

Hipnoterapi türleri nelerdir?

hipnoterapi

Adını psikiyatrist Milton Erickson’dan alan Eriksonian yönteminde, hasta olan kişi hikayeler ve metaforlar yoluyla tedavi edilir. Geleneksel hipnoterapi yönteminden tamamen farklı olmasına rağmen yapılan çalışmalar çok daha etkili olduğunu göstermektedir. Bunun en önemli nedeninin, hastanın direnme oranının düşük olması olduğu düşünülüyor.

Steve de Shazer ve Insoo Kim Berg tarafından geliştirilen çözüm odaklı hipnoterapi yönteminde hastanın sorunlara değil, çözüme odaklanması ve kendine bir gelecek yaratması hedeflenir. Diğer yöntemlere göre çok daha kısa sürede sonuç veren bir hipnoterapi yöntemidir.

Bilişsel ve davranışsal hipnoterapi yönteminde, hastanın gerçek bilinci ile bilinçaltının birleştirilmesi hedeflenir. Küratif yani iyileştirici hipnoterapi yönteminde, hastanın neden negatif düşünceler ürettiği sorgulanır ve bu neden bulunarak ortadan kaldırmak hedeflenir. 

Hipnoterapi işe yarayan bir tedavi yöntemi mi?

hipnoterapi

Elbette bir kanser hastası hipnotize edilerek vücudundaki kanserli hücrelerin temizlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak neredeyse tüm hastalıklarda hastanın moral seviyesi için hipnoterapi uygulanabilir ve sorun ortadan kalkmasa bile morali yükselen hastanın tedaviye yanıt verme süreci iyileştirilebilir.

Hipnoterapi uygulanan hastanın beklentileri net olmalı, dürüst olmalı, sabırlı olmalı, korkutulmamalı, zorlanmamalı ve rahat olması sağlanmalıdır. Sonuçta yalnızca sözel telkinlere dayanan bir tedavi yönteminden bahsediyoruz. Hipnoterapist ne kadar işinin ehli olursa olsun eğer hasta bu tedavi yöntemine inanmıyorsa başarılı bir sonuç alınması mümkün değildir. 

Mesela bir çocukluk travmasına bağlı nedenlerden dolayı yemek yiyor, madde bağımlılığı yaşıyor ya da büyük bir stres ile mücadele ediyorsanız hipnoterapi bu travmanın ne olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir. Hipnoz yapan kişinin hekim olması bu noktada önem kazanıyor. Çünkü ortaya çıkan bu travma ile bir hekim yardımıyla mücadele etmezseniz sonuçlar çok daha korkutucu olabilir.

Kimler hipnoterapi ile tedavi edilebilir?

hipnoterapi

Aslında hekimler tarafından bu tedaviye uygun olduğu görülen herkesin hipnoterapi ile tedavi edilmesi mümkündür. Çünkü nereden bakarsanız bakın, bugün yaygın olarak görülen pek çok hastalığın temelinde aslında psikolojik rahatsızlıklar vardır. Yapılan çalışmalar, psikolojik rahatsızlıkların kalp hastalıklarını hatta kanseri bile arttırdığını ortaya koyuyor.

Hipnoterapi eğitimi almış bir hekim tarafından hipnotize edilen bir hasta, doğru telkinlerle yönlendirildiği zaman söz konusu hastalıklara neyin neden olduğunu bilerek bunlarla çok daha güçlü bir şekilde savaşabilir. Depresyonun, anksiyetenin, stres kaynaklı hastalıkların, obezitenin ve farklı madde bağımlılıklarının hipnoterapi ile tedavi edilmemesi için hiçbir neden yok.

Pek çok farklı hastalığın tedavisinde kullanılan hipnoterapi nedir, kimler bu yöntemi uygulayabilir ve hangi durumlarda uygulanır gibi merak edilen soruları yanıtladık. Hipnoz ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz. Hipnoz ve hipnoterapi hakkında düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

10
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
10
0
0
0
0