Huawei P30 Pro'nun Mükemmele Yakın Fotoğraflar Çekmesini Sağlayan Teknoloji

32
3
1
0
0
Huawei, P30 Pro'nun kamerası ile muhteşem fotoğraflar çekebilmek adına ciddi bir risk aldı ve bu risk, son derece olumlu bir şekilde geri döndü.

Huawei’nin en yeni amiral gemisi olan P30 Pro, Sony tarafından geliştirilen IMX650 görüntü sensörünü kullanan ilk akıllı telefon oldu. 40 megapiksellik bir çözünürlüğe sahip olan bu sensörün en büyük özelliği ise RYB renk filtresine sahip olması. Huawei’nin iddiasına göre bu filtre sayesinde P30 Pro’nun kamera sensörü, ışığı %40 daha iyi alıyor.

Renk filtresi nedir?

Akıllı telefonlarda bulunan görüntü sensörleri, tasarımları gereği yalnızca ışığa duyarlıdırlar. Bu nedenle sensörlerden elde edilen ham veri daima monokrom yani siyah-beyazdır. İlk olarak kızılötesi ve morötesi ışıktan filtrelenen ışık, görünür ışık spektrumuna daraltıldıktan sonra renklendirme işlemi için renk filtresine gönderilir.

Bayer filtresi olarak bilinen RGB ya da RGGB filtresi, sensörün elde ettiği ışığı her pikselde bir adet bulunan 2x2 renk filtrelerine gönderir. Toplam dört kutucuğa sahip olan bu filtrede bir kırmızı, bir mavi, iki yeşil renk filtresi bulunur. Yeşil renk filtresinden iki tane bulunmasının nedeni görünür renk spektrumunun ortasında bulunması ve diğer iki renge göre daha fazla ışık geçirgenliğine sahip olması.

RGB filtresinin alternatifi CYM veya CYYM filtresidir. Aynı tasarıma sahiptir ancak bu kez filtreler camgöbeği, sarı ve eflatun rengindedir. Renk seçiminin bu şekilde değiştirilmiş olmasının nedeni camgöbeği, sarı ve eflatun renklerinin kırmızı, mavi ve yeşil renklere göre daha yüksek ışık geçirgenliğine sahip olması.

RGB renk filtresi, en yüksek renk doğruluğunu sağlayan renk filtresidir. CYM’nin avantajı ise daha yüksek ışık geçirgenliğine sahip olduğundan özellikle gece çekimlerinde daha yüksek detay seviyesine sahip olması. Bununla birlikte CYM renk filtresi ile elde edilen görüntülerde renk doğruluğunun ayarlanması hiç de kolay değildir.

Huawei P30 Pro’da gördüğümüz RYB ya da RYYB filtresi tam da bu noktada devreye giriyor. Çünkü RYB renk filtresinde kırmızı, mavi ve sarı renkleri yer alıyor. Filtrede yeşil yerine sarı rengin tercih edilmiş olmasının nedeni, sarı rengin yeşil renge göre daha yüksek bir ışık geçirgenliğine sahip olması.

RYB filtresinin renk doğruluğu açısından RGB filtresi kadar başarılı olduğunu söylemek mümkün değil fakat yazılım ile renk doğruluğunu aynı seviyeye getirmek mümkün. Üstelik filtrenin yapısı gereği RYB filtresi ile düşük ışıkta çekilen görüntüler, RGB filtresi ile çekilen görüntülerden daha parlak ve net oluyor.

Kaynak : https://www.gsmarena.com/how_the_ryyb_sensor_on_the_huawei_p30_pro_works-news-37007.php
32
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
3
1
0
0