NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, görevine devam ediyorken ışık yayan iki galaksiyi görüntüledi. UGC 2369 olarak adlandırılan galaktik ikili, aralarındaki karşılıklı çekimden kaynaklanan bir etkileşime girdi.
Etkileşen galaksiler, nadir bir olay değil ancak birbirine benzeyen iki aynı büyüklükteki galaksinin birbirini etkilemesi oldukça önemli bir olay. Yayınlanan görüntü, birbirine yaklaştıkça çarpışan galaksileri gösteriyor. Bu ikiliyi birbirine bağlayan ince bir gaz, toz ve yıldız köprüsü de görüntüden görülebilir.
Hubble Teleskobu'nun çektiği o görüntü:
Hubble Uzay Teleskopu kullanılarak çekilen görüntüde etkileşime giren galaksiler, Kuzey Galaksi UGC 2369 (UGC 2369N) ile Güney Galaksi UGC 2369 (UGC 2369S). NASA, yaptığı açıklamada, “Galaksiler, birbiriyle etkileşime giriyorlar, bu da onların karşılıklı çekimsel güçleri sayesinde birbirine daha yakınlaşmasını sağlıyor. Bu yüzden de süreç içerisinde galaksilerin şekilleri çarpıklık gösteriyor” açıklamasını yaptı.
Bahsettiğimiz gibi iki galaksinin birbiriyle etkileşime girdiği ilk olay bu değil. NASA, galaksiler arasındaki etkileşimin, galaksiler tarihindeki ortak bir olay olduğunu vurguladı. Uzay ajansı, “Samanyolu gibi daha büyük galaksiler için bu etkileşimlerin büyük çoğunluğu, cüce galaksi olarak nitelendirilen galaksiler için önemli ölçüde daha küçüktür” dedi.
Gökbilimciler, galaksimiz için bir sonraki büyük olayın Andromeda Galaksisi'nin çarpışmasından yaklaşık dört milyar yıl sonra gerçekleşeceğini tahmin ediyorlar. NASA, “Zaman içerisinde büyük ihtimalle bu iki gökada, muhtemelen bir taneye dönüşecek. Olası durumda ortaya çıkacak galaksinin adı hazır bile: Milkomeda” açıklamasında bulundu.