İklim Değişikliğinin 2050 Yılına Kadarki Zararı 7.9 Trilyon Dolar Olacak

5
1
1
0
0
Ekonomist İstihbarat Birimi, küresel ısınmayla ilgili yeni bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmada, iklim değişikliğinin böyle devam etmesi durumunda dünyaya vereceği maddi zararın 7.9 trilyon dolar olacağı saptandı.

İklim değişikliği ve küresel ısınma, artık hayatımızın bir gerçeği. Her ne kadar bu durumu kabullenmesek veya görmezden gelsek de dünyanın durumu her geçen gün biraz daha kötüleşiyor. İnsanoğlu, kendi eliyle kendini sonunu getirmek için çabalarken, şimdi yeni bir araştırma yapıldı. Bu araştırma kapsamında küresel ısınmanın etkilerinin, dünyaya vereceği maddi zarar araştırıldı. Ortaya çıkan sonuçlarsa bir hayli çarpıcı.

Araştırma, "Economist Intelligence Unit" (Ekonomist İstihbarat Birimi) tarafından yapıldı ve geçtiğimiz gün kamuoyu ile paylaşıldı. Yapılan açıklamalarda, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin neden olacağı kuraklık, sel gibi felaketlerin, 2050 yılında dünyaya 7.9 trilyon dolara mal olabileceği belirtildi. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan devleri bile ciddi anlamda etkileyecek gibi görünüyor.

Küresel ısınma

Ekonomist İstihbarat Birimi, dünyanın en büyük 82 ekonomisi üzerinde bir ölçüm yaptı ve bu 7.9 trilyon dolarlık zararın, bu ülkeleri ne kadar etkileyeceğini belirledi. Yapılan çalışmalara göre ülkeler, 2050 yılında böyle riskli bir durumun yaşanması halinde gayri safi yurtiçi hasılalarının en az yüzde 3'ünü kaybedecekler. Afrika'da ise bu oran, yüzde 4.7'lere kadar çıkıyor. Gelişmekte olan ülkeler bu durumdan, gelişmiş ülkelerden daha fazla etkilenecekler.

Küresel ısınmanın maddi etkilerinin GSYİH'ye oranı işte böyle olacak

Küresel ısınma

Araştırmaya göre 7.9 trilyon dolarlık zarar, en çok Angola'yı etkileyecek. Angola, yaşanacak küresel ısınma nedeniyle gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 6.1'ini kaybedecek. Angola'yı yüzde 5.9'la Nijerya, yüzde 5.5'le Mısır, yüzde 5.4'le Bangladeş, yüzde 5.1'le Venezuela ve yüzde 5'le de Rusya takip ediyor. Bu durum, zaten maddi sıkıntılar çeken ülkeler için çok ciddi sorunların yolda olduğu anlamına geliyor.

Yapılan araştırma, böylesine bir zararın ülke ekonomilerini nasıl derinden etkileyebileceğini gözler önüne seriyor. Ancak buna rağmen hükümetler, iklim değişikliğini çok da önemsemiyor gibi görünüyorlar. Özellikle de ABD hükümeti, Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini duyurarak büyük bir sansasyona imza atmıştı.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-11-climate-impacts-world-trillion.html
5
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
1
0
0