Bitcoin'in İklim Değişikliğine Etkisi Düşündüğümüzden Çok Daha Küçük Olabilir

8
2
0
0
0
Yapılan yeni bir araştırma, popüler kripto para birimi Bitcoin’in küresel iklim değişikliği üzerindeki etkisininin sanıldığından çok daha düşük olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre Bitcoin madenciliği, geçtiğimiz yıl Estonya ile aynı düzeyde karbon salınımına neden oldu.

Geçmiş araştırmalar, dünya çapında Bitcoin madenciliği için harcanan elektriğin yıllık 63 megaton karbondioksit (CO2) emisyonuna sebebiyet verdiğini göstermişti. Hatta bazı bilim insanları, kripto paraların tek başına küresel ısınmayı 2 santigrat derece artırabileceğini dahi iddia etti.

Danimarka'daki Aalborg Üniversitesi'nden Susanne Köhler ve Massimo Pizzol, daha önce yapılan tahminlere yeni bir bakış açısı kazandırdı. Hiç şüphesiz küresel ısınma, çağımızın en önemli sorunlarından biri ve insanlık bu kanayan yaraya henüz merhem bulabilmiş değil.

Araştırmaya göre orantısız sanayileşme nedeniyle hava kirliliği problemiyle mücadele eden Çin, Bitcoin kaynaklı karbon emisyonlarının yüzde 47'sini oluşturuyor. Aşağıdaki grafikte, Bitcoin madenciliğinin doğada bıraktığı karbon ayak izinin bölgelere ve ülkelere göre dağılımını görüyorsunuz.

bitcoin madenciliği

Çin'deki emisyonları daha bölgesel bir seviyeye indirgeyen araştırmacılar, kriptokrasinin 2018 yılında toplam 17.29 megaton CO2 emisyonuna neden olduğunu tespit etti. Kömür madenlerinin yoğun olarak bulunduğu bir bölge olan Moğolistan, Bitcoin kaynaklı emisyonların yüzde 26.2’sini oluştururken, Çin'in hidroelektrik yönünden zengin bir şehri olan Sichuan'da bu oran yüzde 16.5 olarak gerçekleşti.

Kısacası grafik bizlere, Çin’deki Bitcoin madenciliği için sadece fosil yakıtların değil, aynı zamanda yenilenebilir enerjilerin de kullanıldığını gösteriyor. Zaten araştırmacıların vurgulamak istediği konu da tam olarak bu. 

kripto para madenciliği

Bulgulara rağmen Bitcoin için endişelenmekten vazgeçilmemesi gerektiğini belirten Köhler, özellikle Bitcoin başına elektrik kullanımının arttığına dikkat çekti. Bitcoin madenciliğinin küresel iklim değişikliği üzerindeki etkisine yönelik bir perspektif koymak için bu araştırmayı yaptıklarını söyleyen Köhler, “Bazı insanlar, Bitcoin yüzünden Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşamayacağımızı düşünüyor; ancak diğer yandan, madenciliğin büyük kısmının yeşil enerji ile yapıldığını da görüyoruz” dedi.

Bitcoin'in karbon ayak izini daha iyi belirlemek için madenciliğin nerede gerçekleştiğine dair daha kesin verilere ulaşmak zorunda olduklarını ifade eden Köhler, “Bu alandaki araştırmalar, kripto para madenciliği için kullanılan ekipman konusunda daha fazla şeffaflığa ihtiyaç duyuyor” değerlendirmesini yaptı. 

Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2224037-bitcoins-climate-change-impact-may-be-much-smaller-than-we-thought/
8
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
2
0
0
0