iPhone 11'in Çin'deki Devasa Başarısını Gösteren Rapor

19
12
8
3
3
Yıllardır Çin'deki yerel rakiplerinin gerisinden gelen Apple, iPhone 11 ile farkı kapatmaya başladı. Bloomberg'in hazırladığı bir rapor, şirketin yeni telefonunun satış başarısının ilk göstergesi olarak görülüyor.

Çin'deki akıllı telefon alıcılarının tercihleri, son dönemde farklılık gösteriyor. Bloomberg'in hükûmet verilerinden yola çıkarak yaptığı analize göre Apple; eylül ve ekimde Çin'e 10 milyon iPhone sevkiyatı gerçekleştirdi. Bu rakamlar, yeni cihazları piyasaya sürdükten sonra şirketin başarısının ilk göstergesi.

Çin Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi'ne göre ülkede akıllı telefon sevkiyatı bu 2 ayda %5'lik bir oranla 69,3 birime düştü. Akademi, aynı zamanda iPhone sevkiyatının bir sene öncesine göre %6 oranında artığını belirtiyor. Bütün bunlar, iPhone 11'in önceki iPhone'lardan daha fazla satılacağı üzerine olan tahminleri haklı çıkarıyor. Apple'ın ABD'den sonraki en önemli pazarı olan Çin, şirketin gelirlerine en çok katkı sunan ülkelerden biri.

Çin'deki satışlarda düşük fiyatların etkisi görüldü:

iphone 11

Apple, koltuğunu son zamanlarda Çin'de daha uygun fiyat ve daha iyi özelliklerle satış yapan Huawei, Xiaomi gibi şirketlere kaptırmıştı. Şirket, aynı zamanda iPhone 11'in çıkışından önce pazar payının bir kısmını Samsung ve Huawei'ye kaptırmıştı. CEO Tim Cook'a göre yeni fiyatlandırma, aylık ödeme planları ve takas olanakları, iPhone'un Çin'deki başarısında etkin rol oynadı.

Canalys analisti Nicole Peng, "Uygun satış fiyatından dolayı Çin'deki tüketiciler, iPhone 11'i daha önceki modellere göre daha fazla tercih ediyorlar. Son çıkan ürünler iddialı ilerliyor" açıklamalarında bulundu. 

iPhone 11'i başarıya götüren geliştirmeler neler?

iphone 11 pro kamera

Satış fiyatında 50 dolarlık bir indirime gitmenin yanında Apple; iPhone 11 ve iPhone 11 Pro'nun pil ömrüne yönelik önemli geliştirmeler yaptı. Şirket, kamera anlamında yıllar süren durağanlıktan sonra görüntü kalitesini geliştirerek bu kategorinin en iyisi olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Apple bütün bu gelişmelere rağmen Çin'de Huawei ve Xiaomi gibi yerel markalarla zorlu bir yarış içerisinde. Satış dışında şirketin yaşadığı bir başka zorluk ise abonelikli servislerini Çin'de erişilebilir hâle getirmek. Şirket; Apple Music, Apple TV+ ve Apple Arcade gibi abonelikli servislerine daha çok önem verdiği bir dönemdeyken bu servislerin Çin'de erişilebilir olmaması büyüme yolunda büyük bir engel.

Kaynak : https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-18/apple-iphone-11-scores-early-china-success-official-data-shows
19
12
8
3
3
Emoji İle Tepki Ver
19
12
8
3
3