Dans Videosu Paylaştığı Gerekçesiyle Gözaltına Alınan Hojabri'ye Sosyal Medyadan Destek Yağdı

39
15
5
4
0
Dans Videosu Paylaştığı Gerekçesiyle Gözaltına Alınan Hojabri'ye Sosyal Medyadan Destek Yağdı
İran'da başörtüsü takmadan dans videosu yayınladığı için gözaltına alınan genç kadına sosyal medya üzerinden destek veriliyor. Twitter ve Instagram üzerinden dans videoları paylaşan genç kadınlar ​Hojabri'ye destek olduklarını gösteriyor.

İran’ın kamusal alanlarında kadınların uyması gereken bazı kıyafet kuralları bulunuyor. 18 yaşında bir kadın Instagram’da bu kurallara, yani kıyafet kısıtlamalarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Genç kadının başörtüsü takmadan dans ettiği ve bunları sosyal medyada paylaştığı için gözaltına alınmasının ardından duruma karşı tepkiler çığ gibi büyümeye başladı. Sosyal medya üzerinden büyük bir dayanışma içerisine giren kullanıcılar, dans videoları çekerek bunları yayınladı. Gözaltına alınan genç kadının Maedeh Hojabri isimli jimnastikçi olduğu ve kısa zaman önce aynı durumdan dolayı 3 kişinin gözaltına alındığı da ortaya çıktı. Fakat gözaltına alınan 3 kişi kefalet ödeyerek serbest kaldı.

()

Hojabri, binlerce takipçisinin olduğu kişisel hesabında İran ve Batı müzikleri ile dans ettiği 300 farklı video paylaşımında bulundu ve bu videolarda başörtüsü kuralına uymadı. Cuma günü hangi şartlarda çekildiğini bilmediğimiz bir itiraf videosu yayınlandı. ​İran devlet televizyonunun yayınladığı itiraf videosunda,  Hojabri ahlaki kurallara uymadığını ama videoları o niyetle değil takipçi kazanmak için çektiğini söylüyor. Genç jimnastikçinin bu durumuna tepki amacı ile sosyal medya aracılığı ile çeşitli mesajlar, videolar ve görseller paylaşıldı. Maish Alinejad, destek olmak amacı ile Tahran’da çektiği dans videosunu yayıladı:

Hüseyin Ronaghi adlı kullanıcı da ​Hojabri'nin dans videosunu paylaşarak çocuk tecavüzcüleri serbestken genç kızların dansları nedeni ile gözaltına alınmalarını kınadığını belirten bir yazı yayınladı.

Sırtı dönük bir şekilde dans ettiği videoyu paylaşan kullanıcı da dans eden kızları gözaltına alarak mutluluklarını ve umutlarını engelleyemeyeceklerini belirten bir paylaşım yaptı.

Bu yıl İran'da alışveriş merkezinde erkek ve kadınların birlikte dans etmeleri nedeni ile bir bakan görevinden alınırken, ağustos ayında zumba yaptıkları gerekçesi ile 6 kişi gözaltına alındı. 6 İranlı ise 2014 yılında dans edip klip çekmeleri nedeni ile 91 kırbaç ve 1 yıl hapis cezası almışlardı. İran'da sosyal medya kullanımı da yasak fakat kullanıcılar VPN aracılığı ile giriş yapıyor ve dünyaya açılabiliyorlar.

39
15
5
4
0
Emoji İle Tepki Ver
39
15
5
4
0