Japonya'da Uzaya Fırlatılan Roket, Kalkıştan Saniyeler Sonra Patladı

33
4
1
1
0
SpaceX ve Blue Origin gibi özel şirketler tarafından yapılan roket fırlatma denemelerine dünyanın farklı ülkelerindeki özel şirketler de devam ediyor. Son olarak Japonya'da yer alan Interstellar Technologies adlı bir şirket, MOMO-2 roketinin denemesini yaptı.

Japonya'nın Hokkaido Adası'nda denemeyi gerçekleştiren şirketin fırlattığı roket, kalkıştan birkaç saniye sonra büyük bir patlamayla infilak etti ve kullanılamaz hale geldi. Yapılan açıklamada fırlatma zemininde ciddi bir hasar oluşmadığı ve denemelerin kısa süre içinde devam edeceği belirtildi.

Olayda yaralanan veya ölen olmadığı da yapılan açıklamalar arasında. Herhangi bir yük de taşımayan 10 metre uzunluğundaki roketin neden infilak ettiğine dair bir bilgi paylaşımı ise olmadı. Patlama anı:

Interstellar Technologies adlı şirketin geçtiğimiz temmuz ayında yaptığı ilk deneme de başarısız olmuştu. MOMO-1 adlı roketin 100 km yüksekliğine erişmesi beklenirken, kalkıştan sonra roketle bağlantıyı kaybetmiş ve bu nedenle motorlar da durmuştu. Araştırmacılara göre roketin düşmeden önceki maksimum yüksekliği 20 km olmuştu.

2020'de yörüngeye uydu yerleştirme amacı güden Interstellar da, tıpkı SpaceX gibi devlet kurumlarının önerdiğinden çok daha ucuz fiyata uçuşlar yapmayı planlıyor. İlk MOMO roketi 440 bin dolar maliyete sahipken, Japon Havacılık Ve Uzay Keşif Ajansı ise 1.8-2.7 milyon dolar arasında maliyete sahip uçuşlar gerçekleştiriyor.

Yine de şirketle ilgili bir eleştiri, kendi parçalarını üretmek yerine halihazırda piyasada yer alan parçaları kullanmaları. Ayrıca şirketin kurucusu olan ve aynı zamanda Japon internet sağlayıcısı Livedoor'u da kuran isim olan Takafumi Horie, dolandırıcılıktan 2 sene hapiste yatmıştı.

Bu gerçeklerden yola çıkarsak ve ilk iki denemenin sonucuna bakarsak, işler şirket için de hiç de iç açıcı değil gibi görünüyor.

Kaynak : https://www.slashgear.com/japanese-private-rocket-crashes-in-flames-right-after-launch-01536258/
33
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
4
1
1
0