15
8
2
1
1

Uzay ve evrenin sırları, ortaya çıktıkça insanları şaşırtmaya devam ediyor. Son dönemde uzay çalışmalarının yoğunlaştığı kara delikler de şaşırtıcı olgulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu videomuzda kara deliklerle ilgili düşünen neredeyse herkesin kafa yorduğu "Bir kara delik Dünya'yı yutarsa ne olur" sorusuna yanıt arıyoruz.

Kara delikler hakkındaki bu soruya yanıt bulmak için ilk olarak kara deliklerin nasıl keşfedildiğine ve ardında yatan gerçeklere bakmak gerekiyor. Kara delikler, aslında ilk olarak 1783 yılında John Michell adlı bilim insanının "dark stars" yani "karanlık yıldızlar" isimli teoriyi ortaya atmasıyla gündeme geldi. Michell'e göre bazı yıldızlar, ışığın bile kaçmasına izin vermeyecek kadar yüksek çekim gücüne sahipti. Bu tarihten sonra Einstein da dâhil olmak üzere birçok bilim insanı kara deliklerle ilgilendi ve ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

1970'te kavramsal anlamda ilk kara delik görüntülendi:

1970 yılında içinde kara delik olduğu düşünülen bir galaktik X-ışını kaynağı Cygnus X-1 görüntülenmiş ve kavramsal olarak kara delikler bilimin araştırma konusu hâline gelmişti. 1994 yılında Hubble ile elde edilen veriler, yalnızca kara deliklerin kütleleriyle açıklanabilecek verilerdi. 2016 yılındaysa çarpışan kara deliklerin yaydığı sinyallerle kara deliklerin varlığı bir kez daha doğrulanmıştı. Günümüzdeyse bir kara deliğe ait görüntüler araştırma aşamasında. 

Kare delikleri, birçok otoriteye göre ortasında çok yüksek bir yük olan çarşafa benzetmek mümkün. İçe doğru çöken ve etrafındakileri yutan yapı, kütle çekim kuyusu olarak adlandırılıyor. Bilim dünyasında farklı modellemeler olsa da kimse, kara deliklerin içinde ne olduğunu ve yapısının nasıl oluştuğunu bilmiyor.

Kara delik, Dünya'yı yutarsa ne olur?

Araştırmalara göre bir kara deliğin bir nesneyi etkilemesi için o nesnenin kara deliğe olay ufku kadar yakın olması gerekiyor. Peki Dünya, bir kara deliğe olay ufku kadar yaklaşırsa ne olur? Kara deliğin içine girilmesi durumunda ilk karşılaşılacak etki güçlü çekim etisi olur. Böyle bir durumda yer çekimi sonsuz ve hacim 0 olduğunda yok oluş kaçınılmaz olur. Kara delikler hakkındaki öğrendiklerimizi sizlerle paylaşmaya önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Kaçırmamak için takipte kalın.

15
8
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
15
8
2
1
1