Karadeniz’den Britanya’ya Giden 1800 Yıllık Camın Sırrı Çözüldü

17
2
2
1
0
Roma döneminde yapılan ve arkeologların büyük ilgisini çeken 1800 yıllık cam parçasının gizemi 2 yıllık kapsamlı bir çalışmadan sonra çözüldü.

Bir cam şişe parçası ne kadar gizemli olabilir? Roma döneminde kalma 1800 yıllık bir şişe parçası, dünyanın dört bir yanındaki uzmanların iki yıl boyunca süren hummalı çalışmaları ile ancak tanımlanabildi. 

Britanya’daki Gloucestershire bölgesindeki Roma dönemi kazı bölgesinden çıkarılan küçük, desenli bir cam şişe parçası, arkeologlar arasında büyük ilgi gördü. Böyle bir cam, daha önce İngiltere’de hiç bulunmamıştı. Normalde bu tarz camların işlemeleri Karadeniz kıyılarında, özellikle de batı kıyılarında (İznik’ten Ukrayna’ya kadar olan bölge) yapılıyordu. 

arkeoloji

Günümüzde iki bölge arasında uçakla 2-3 saatte yolculuk etmek mümkün olsa da o dönemde neredeyse aşılması imkansız olarak görülen binlerce kilometrelik bir mesafe söz konusu. Bu cam parçasının ait olduğu şişe, muhtemelen o dönemde çok değerli olan parfümlerin taşınmasında kullanılmıştı.

National Trust arkeologu Nancy Grace, bu kalıntının incelenmesi için çalışmaları yürüten kişi oldu. Pek çok kişinin bu keşiften etkilendiğini belirten arkeolog, cam parçasının Britanya adasında bulunan tek örnek olmasının da Chedworth Roma kazı alanının önemini arttırdığını söylüyor. 

Bu bölge, geçmişte soylu ve zengin bir kişinin evi olarak biliniyor. Cam parçasının balık şeklinde bir şişeye ait olduğu düşünülüyor. Bu da, Chedworth’de zamanında yaşayan kişinin her kimse, Roma İmparatorluğu’nun uzak noktalarına kadar erişime sahip biri olduğunu gösteriyor. 

roma dönemi

2017 yılının yaz aylarında bulunan cam parçası, önce Roma camları konusunda uzman olan profesör Jennifer Price’a önerildi. Price, dünya çapındaki diğer uzmanlardan yardım istedi. 

Yapılan çalışmalarda, camın oval şekilli ve sivri ağızlı bir yapının parçası olduğu anlaşıldı. Son olarak da cam örneğinin ait olabileceği benzer yapılar bulundu. 

Benzer bir “balık şişe” yalnızca bir defa bulunabildi. MS 2. yüzyıldan kalma şişe, Kırım’da çıkarılmıştı. İngiltere’de bulunan cam parçası, yaz boyunca bölgede kurulacak olan sergide yer alacak.

Kaynak : https://www.theguardian.com/science/2019/jul/22/mystery-of-chedworth-1800-year-old-roman-glass-shard-solved
17
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
2
2
1
0