Karaya En Uzak ve En Issız Bölgenin Nerede Olduğunu Biliyor musunuz?

1
0
0
0
0
Dünya üzerinde karaya en uzak ve en ıssız bölge, Güney Pasifik Girdabı olarak bilinen en güçlü akıntıların ortasında, "Güney Pasifik Issız Bölgesi" adıyla biliniyor.

Denizler Altında 20 Bin Fersah kitabını okumamışsanız bile mutlaka duymuşsunuzdur. Kitabın ünlü kahramanın adı Kaptan Nemo’ydu ve Nemo, Latincede ‘hiç kimse’ anlamına geliyor. Dünya üzerinde ıssız bölgeler de genelde bu isimle, yani Nemo Noktası olarak adlandırılır. 

Nemo Noktası, ilk kez 1992 yılında Kanadalı harita mühendisi Hrvoje Lukatela tarafından tespit edildi. Lukatela’nın karadan yaptığı özel bilgisayar ölçümleriyle bulduğu bu nokta karadan o kadar uzak ki, buraya en yakın insanlar genellikle astronotlar oluyorlar.

Uzay kurumları, Nemo Noktası’nı ‘Güney Pasifik Issız Bölgesi’ adıyla anıyor ve bu bölge Rus, Avrupa ve Japon uzay ajanslar tarafından malzeme çöplüğü olarak kullanılıyor.

Nemo Noktası’nda hangi tür canlıların yaşadığına dair çeşitli söylentiler var. Daha önce büyük buz dağlarından gelen seslerin canlılar tarafından çıkartıldığı söyleniyordu fakat sonra asıl nedenin bu olmadığı anlaşılmıştı. Okyanus bilimcilerin büyük çoğunluğu, Nemo Noktası’nda çok fazla canlı türünün barınamayacağını söylüyorlar zira burada Güney Pasifik Girdabı adıyla bilinen çok güçlü akıntılar bulunuyor. Ayrıca karadan çok uzak olduğu için buradan esen sert rüzgarlar organik madde taşımıyorlar, dolayısıyla fazla besin kaynağı olduğu için okyanus tabanında fazla yaşam bulundurmuyor. Nemo Noktası’nın okyanustaki yüzey ısısı ise yaklaşık 5,8 derece. 

Okyanus bilimciler, burada bulunan derin sularda keşfedilmeyi bekleyen çok şeyin olduğunu düşünüyorlar fakat karadan çok fazla uzak olması sebebiyle araştırmaların hayli pahalı ve zor olduğu belirtiliyor.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0