Dev Magellan Teleskobu (GMT), 2012 yılında başlayan bir proje. Bu proje kapsamında çok gelişmiş teknikler kullanılarak 7 adet özel ve devasa ayna üretiliyor. Aynalardan biri daha tamamlandı.
GMT, uluslararası bir proje olarak bugün kullanılan Hubble Uzay Teleskobundan 10 kat daha net görüntüler toplayabilecek. Teleskop aktif hale geldiğinde evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna daha net cevaplar bulabilmeyi amaçlıyoruz.
Teleskopun tamamlanması hiç de kolay bir süreç değil. Teleskop, 2027 yılından önce faaliyete geçmeyecek. Bunun nedenlerinden biri de aynalarının kompleks yapısı. Her bir ana segment, belli bir eğime sahip olacak ve belli bir dalga boyundaki ışığı toplayacak yapıda. Kulağa çok basit bir fikir gibi gelse de dev boyutlu aynalarda santimetrenin 400 binde 1’i bir oranı tutturmak çok ince bir çalışma gerektiriyor.
İkinci segment totalde 7 yıl sürerken, Arizona Üniversitesi süreci hızlandırmanın bir yolunu keşfetmiş durumda. GMT ekibi bu teknik sayesinde gelecek parçaların daha çabuk üretilebileceğini umuyor.