Kullanıcılarının Mikrofonlarını Dinleyen LaLiga Uygulamasına Cezai İşlem Uygulandı

40
3
2
1
0
LaLiga, kaçak yayınların önüne geçmek için mobil uygulamasında fazlasıyla yanlış anlaşılabilecek bir yöntemi kullanıyor.

Batman: Kara Şövalye filmini izleyenler, akıllı telefonlar hacklenip mikrofonlarının aktif hâle getirildiği ve GPS'le aranan kişinin konumunun bulunduğunu iyi bilirler. Görünen o ki LaLiga uygulamasının yazılımcıları da Bruce Wayne ile neredeyse aynı yolda ilerliyorlar zira LaLiga yazılımı, tüm cihazların GPS'ini ve mikrofonunu gizlice kullanıyor.

Asıl olarak İspanya'daki futbol hayranlarına yönelik olarak tasarlanan ve kullanıcılarına anlık istatistikleri ve maç sonuçlarını aktaran LaLiga uygulaması, kullanıcıların gittikleri mekanları canlı olarak dinliyor ve o mekanda kaçak futbol yayını yapılıp yapılmadığını kontrol ediyor. Uygulamanın 10 milyonun üzerinde indirmeye sahip olması ise olayı daha da can alıcı hâle getiriyor.

Peki LaLiga uygulamasının bu yaptığı yasal mı? Evet yasal. Her LaLiga kullanıcısının uygulamayı kullanmaya başlamadan önce birtakım sözleşmeleri kabul etmesi gerekiyor. Bu sözleşmelerde ise yukarıda bahsettiğimiz olay oldukça açık bir şekilde yazıyor: “Tuttuğun takımı koru! Bunu onaylayarak LaLiga'nın yetkili olmayan kamu kuruluşlarının sahtekarlığını tespit etmek için cihazınızın mikrofonuyla elde edilen bilgiler de dâhil olmak üzere kişisel verilerinizi kullanacağını kabul edersiniz. ”

Elimize son ulaşan bilgilere göre Ulusal Veri Koruma Ajansı, bu hafta içerisinde LaLiga'ya 250.000 euro para cezası kesti ve uygulamadaki dinleme işlevinin mümkün olan en kısa sürede devre dışı bırakılmasını talep etti. LaLiga ise UVKA'nın kararına karşı temyize gideceğini: "UVKA teknolojinin nasıl çalıştığını anlamak için gerekli çabayı göstermedi” sözleriyle açıkladı.

Kaynak : https://www.slashgear.com/this-app-made-dark-knight-phone-mic-spy-tech-a-reality-14580456/
40
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
40
3
2
1
0