Matematikçiler, Spermin Yumurtayı Dölleyebilecek Gücü Nereden Bulduğunu Keşfetti

121
19
14
5
3
Araştırmacılar, en sıkı seçici geçirgen yüzeylerden olan kadın yumurtasının döllenmesi için gereken enerjiyi spermlerin nereden bulduğunu açığa çıkardı.

Üreme işleminin gerçekleşmesi ve hamilelik sürecinin başlaması için kadın vücudunda bulunan yumurtanın, erkekten gelen sperm tarafından döllenmesi gerekiyor. Ortalama 55 milyon spermden 15 tanesi yumurtaya ulaşabiliyor ve çok nadir durumlar dışında dölleme tek sperm tarafından gerçekleştiriliyor.

Oxford ve York Üniversiteleri’nden araştırmacılar, bu spermleri öne çıkartan ve döllemeyi gerçekletirmek için, yumurtanın sudan 10 bin kat daha yoğun koruyucu katmanından geçiren şeyin ne olduğunu keşfetmeye karar verdiler.

Araştırma, tüp bebek tedavisi gibi yöntemler için dölleme ihtimali en yüksek olan spermlerin seçilmesine yardımcı olabilmesi amacıyla yapıldı.

Yapılan deneylere göre spermlerin, flagella adı verilen kuyrukları yüzme hızları ve yumurtaya ulaşabilme güçleri açısından oldukça önemli. Matematikçiler, sanal bir sperm modeli üzerinde yaptıkları çalışmada, insan sperminin kuyruğunu kaplayan bir katman daha olduğunu ve bu katman sayesinde yumurta zarından geçen spermin korunabildiğini belirtti. Bu yapıyı keşfetmek isteyen araştırmacılar; insan, memeli ve deniz kestanesi üremesini inceledi. Deniz kestanelerinde döllenme dışarıda gerçekleşiyor.

Deniz kestanelerinin spermleri, yoğun ortamlara girdiğinde kolayca eziliyor ve basınç altında kuyruğu hareket yeteneğini kaybediyor. Bu da spermin yumurtaya penetrasyonunu engelliyor. Memeli spermleri ise koruyucu katman sayesinde baskıya çok daha uzun süre dayanabiliyor. 'Memeli spermler yoğun ortamlarda yüzmeye uygun şekilde evrimleşmiş' diyen araştırmacılar, spermin de kendi küçük kasları olduğunu söylüyor. Şimdiye kadar spermin bu yapılarının kuyruk içinde nasıl yönetildiklerini bilmediklerini söyleyen bilim insanları, hareketin akıcı ve otomatik gibi görünmesini de pek çok mekanizmanın eş zamanlı çalışmasına bağlıyorlar.

Araştırma, Journal of the Royal Society’de yayımlandı.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-03-mathematicians-reveal-secret-human-sperm.html
121
19
14
5
3
Emoji İle Tepki Ver
121
19
14
5
3