Microsoft, Görme Engelliler İçin Geliştirdiği Seeing AI'ye Türkçe Desteği Ekledi

34
1
0
0
0
Microsoft, görme engelli insanlar için geliştirdiği "Seeing AI" isimli uygulamasına Türkçe dil desteği ekledi. Engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak bu uygulama, telefonun kamerasından alınan görüntülerin sesli bir şekilde kullanıcıya aktarılmasını sağlıyor.

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, bir süre önce görme engelli insanlar için yapay zeka destekli bir mobil uygulama duyurmuştu. "Seeing AI" olarak isimlendirilen bu uygulama, telefonların kamerası sayesinde elde edilen görüntülerin, sesli olarak kullanıcıya aktarılmasını sağlıyordu. Ancak bu uygulama bugüne dek ülkemizde kullanılamamıştı çünkü Türkçe dil desteğine sahip değildi.

Microsoft, bugün yaptığı açıklamalarla Seeing AI'nin Türkçe dil desteğine sahip versiyonunun yayınlandığını duyurdu. Şu an için iOS platformunda kullanılabilen uygulama, ülkemizdeki görme engelli kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıracak gibi görünüyor. Üstelik Microsoft'un bu uygulaması, tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Yani bu uygulamaya sahip olmak isteyen tüketiciler, herhangi bir ödeme yapmak durumunda değiller.

Seeing AI

Seeing AI ile görme engelli vatandaşların hayatları kolaylaşacak

Seeing AI, fazlasıyla detaylı bir şekilde geliştirilmiş olan bir uygulama. Bir kullanıcının telefonunda resmi olan kişiler, uygulama tarafından otomatik olarak tanınıyor. Ayrıca bu uygulamayı kullanırken tanınmayan bir kişiye denk gelirseniz, Seeing AI bu kişinin yaşını, cinsiyetini, ırkını ve duygularını tahmin edebiliyor. Bu sayede görme engelli vatandaşlarımız, bir nebze de olsa güvenliklerini sağlayabilmiş olacaklar.

Seeing AI'nin özellikleri arasında metin okuma, renk tanıma, ışık algılama, belge tarama, sahne tanıma ve ürün barkod gibi özelliklere sahip. Ayrıca bu uygulama, sosyal medya uygulamalarında da aktif olarak kullanılabiliyor. Uygulamalardaki görüntüler, Seeing AI ile görme engelli bir insana betimlenebiliyor. İşte tüm bu işlevsellikler artık Türkçe dil desteğine sahip olarak da kullanılabiliyor.

Seeing AI

Microsoft'un artık Türkçe dil desteğiyle de kullanılabilen uygulaması, görme engelli vatandaşlarımızın alışverişlerini de kolaylaştırıyor. Koçtaş, MediaMarkt, Evyap, Boyner, Watsons Türkiye, P&G Türkiye, Mondelez International Türkiye ve Unilever Türkiye gibi şirketlerle iş birliği yapan Microsoft, bu markalara ait tüm ürünlerin barkodlarını, Seeing AI'ye entegre etti. Bu sayede görme engelli bir vatandaş, söz konusu şirketlerden bir tanesinden alışveriş yapmak isterse, bu uygulamadan rahatlıkla yardım alabilecek. Microsoft, 5 aylık çalışmasında yaklaşık 6 milyon adet ürüne ait barkodu, uygulamaya dahil etmiş durumda.

Turkcell kullanıcıları, mobil veri ücreti de ödemeyecek

Seeing AI'nin sunacağı alışveriş deneyimi ile ilgili birkaç cümle daha kurmak gerekiyor. Öyle ki teknoloji devi, ülkemizde yaptığı iş birlikleriyle ürünlerin renk, boyut, ağırlık, malzeme, beden ve hatta alerjen bilgileri için detaylı bir veri havuzu oluşturdu. Bu havuzda yer alan bilgiler barkodlarla kontrol edildiğinde, görme engelli bir vatandaşımızın satış mağazasında hiç kimseye ihtiyacı kalmamış olacak. Bu arada şu an için sadece Turkcell kullanıcıları, bu uygulamayı kullanırken herhangi bir mobil veri tüketimi yapmıyorlar. Yani uygulamanın internet erişim hizmeti de Turkcell kullanıcıları için ücretsiz.

Seeing AI

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz, artık Türkçe dil desteğine sahip olan Seeing AI ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Yapay zekanın engelli insanların günlük hayatında ne gibi katkılar sunabileceğinin Seeing AI ile kullanılabileceğini söyleyen Yılmaz, ülkemizdeki görme engellilerin bu uygulama sayesinde rahatlıkla alışveriş yapabileceklerini, özgürce yaşayabileceklerini ifade ediyor. 

İşte Microsoft'un Seeing AI için oluşturduğu tanıtım videosu

Kaynak : https://news.microsoft.com/en-xm/2020/09/09/microsofts-seeing-ai-app-is-now-available-in-turkish/
34
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
34
1
0
0
0