Microsoft'un da Kullanıcı Konuşmalarını Dinlediği Ortaya Çıktı

34
2
1
0
0
Teknoloji devi Microsoft'un Skype hizmetinin Android için geliştirilmiş olan sürümünde de bulunan tercüman özelliğini kullanarak kullanıcılara ait konuşmaların kaydedildiği ve çalışanlar tarafından dinlenebildiği ortaya çıktı.

Dijital güvenlikle ilgili sorunlar her geçen gün biraz daha artmaya devam ediyor. Genellikle nam salmış şirketlerin karıştıkları ve özellikle de sesli asistanlar üzerinden yapılan dinlemelerle gündeme gelen şirketlere şimdi bir yenisi daha eklendi. Bu kez, teknoloji devi Microsoft'un Skype üzerinden kullanıcıları dinlediği ortaya çıktı.

Microsoft'un dinleme yaptığının ispatı niteliğinde olan kayıtlar, Motherboard tarafından ele geçirildi. Motherboard'un ifadelerine göre bu veriler, Microsoft için çalışan üçüncü taraflardan elde edildi. Bu da Microsoft'un, haksız şekilde kayda aldığı kullanıcı verilerini iş ortaklarıyla paylaştığı anlamına geliyor.

microsoft skype

Üstelik tek dinleme Skype üzerinden de yapılmıyor. Motherboard'a göre Microsoft, sesli asistan hizmeti olan Cortana ile de kullanıcıların konuşmalarını dinliyor.

Elde edilen verilerle ilgili açıklamalarda bulunan Motherboard yetkilileri, bu kayıtların büyük bir çoğunluğunun kullanıcıların sevdikleriyle olan konuşmalarını içerdiğini aktardı. Yetkililer, ele geçirdikleri ses kayıtlarında bazı kullanıcıların sevdikleriyle kilo sorunlarını konuştuğunu bazı kullanıcılarınsa genelde ilişkileriyle ilgili tartışmalara girdiklerini açıkladı. Bu kadar nokta atışıyla konuların verilmesi, Motherboard'un iddialarını güçlendiriyor.

Kayıtları Motherboard'a ulaştırarak gerçeklerin gün yüzüne çıkmasını istediğini söyleyen bir şirket çalışanı, Microsoft'un kullanıcı verilerinin korunması konusunda fazlasıyla gevşek davrandığını ifade etti. Ayrıca veriler, Motherboard ile çalışan arasındaki özel bir anlaşmadan sonra paylaşıldı.

Motherboard'un açıklamalarına göre kullanıcı verileri genelde 5 ila 10 saniye aralıklarında değişen ses kayıtlarından oluşuyor. Ayrıca elde edilen ekran görüntülerine göreyse bu dinleme işlemi, Skype'ın Android versiyonunda da bulunan "Tercüman" özelliği üzerinden yapılıyor. 

Bu olayın ortaya çıkmasıyla birlikte Microsoft yetkilileri, Motherboard'a e-posta aracılığıyla ulaşarak bazı açıklamalarda bulunmuş durumdalar. Bir Microsoft yetkilisi tarafından gönderilen e-postada, Microsoft'un her zaman için kullanıcı verilerini önemsediğinden bahsediliyor ve Microsoft'un, kullanıcı verilerini dinlemeden önce konuyla ilgili olarak kullanıcılardan izin alındığı vurgulanıyor. Aynı e-postada, Microsoft'un kayıt altına aldığı bu verilerin, kullanım izni veren kullanıcılar tarafından elde edildiği belirtiliyor.

Microsoft'un karışmış olduğu bu olay ne ilk ne de sonuncu olacak. Şirketler, yapay zeka teknolojilerini geliştirmek için genelde bu yönteme başvuruyorlar ancak kullanıcıların bunu bilmemesi, şirketlerin itibarını lekeliyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Apple, sesli asistan hizmeti olan Siri'nin de geliştirilme sürecinin durdurulduğunu ve ilerleyen dönemlerde sunulacak bir güncellemeyle kullanıcıların verilerin kullanılmasıyla ilgili izin isteneceğini açıkladı. Microsoft'un adının da dinleme olayına karışmasıyla birlikte günümüzün önde gelen şirketlerinden neredeyse hepsinin, izinsiz dinleme yaptığının ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Kaynak : https://www.vice.com/en_us/article/xweqbq/microsoft-contractors-listen-to-skype-calls
34
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
34
2
1
0
0