Rüzgar Türbinlerinin Jelibona Dönüştürülebileceği Açıklandı (Evet, Bildiğiniz Jelibon)

52
4
2
1
0
Amerikan Kimya Derneği, rüzgâr türbinlerinin jelibona bile dönüştürülmesini sağlayabilecek bir materyal geliştirdi. Tabii bu dönüşüm için önce rüzgâr türbinlerinin bu materyalden üretilmesi gerekecek.

Dünya, özellikle küresel ısınmanın etkisiyle birlikte yeşil enerji dönüşümünü hızlandırmışken bu dönüşümde en büyük rolü üstlenen araçlardan biriyse rüzgâr türbinleri oldu. Rüzgârın etkili olduğu alanlara yerleştirilen bu devasa yapılar, rüzgâr etkisiyle dönerek oluşan bu enerjiyi elektriğe çeviriyor.

Fakat rüzgâr türbinleri beraberinde büyük bir sorunu daha getiriyor. Bu türbinlerin değişmesi gerektiği durumlarda türbinlerin yok edilmesi oldukça zorlu bir süreç oluyor. Bu konuya odaklanan bilim insanlarıysa ortaya fazlasıyla ilginç bir sonuç çıkardı. Yayımlanan yeni araştırmaya göre rüzgâr türbinleri, aralarında jelibonların da olduğu çeşitli ürünlere dönüştürülebilir.

Yakında rüzgâr türbinleri yiyebiliriz, iyi de nasıl?

rüzgar türbini

Amerikan Kimya Derneği tarafından paylaşılan araştırmaya göre türbinler, tezgâhlar, araba stop lambaları, çocuk bezleri ve jelibon gibi ürünlere dönüştürülme potansiyeline sahip. Midemizi de araya sokan bu geri dönüşüm, bilim insanlarının geliştirdiği yeni materyal ile mümkün olacak.

Bilim insanları, rüzgâr türbinlerinin kanatlarında kullanılan fiberglasın yerini alacak, cam elyafları ile bitki türevli polimer ve sentetik bir polimeri bir araya getirerek yeni bir malzeme geliştirdiler. Bu termoplastik reçineden yapılan paneller, türbinlerde kullanılabilecek kadar güçlü ve dayanıklı yapıya sahip oldu. Üstelik yeni materyalin otomobillerde bile kullanılabileceği paylaşıldı.

Bu yeni materyal, monomer adı verilen molekül içinde çözüldüğünde cam elyaflarından fiziksel olarak uzaklaşıyordu. Bu sayede ortaya aynı tipte ürünlerde kullanılabilecek materyaller kalıyordu. Bilim insanları, şimdi de geliştirdikleri yeni materyal ile önce küçük boyutlardan başlayarak ilk rüzgâr türbini kanatlarını üretmeyi ve gerçek hayatta test etmeyi hedefliyor.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220823095518.htm
52
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
52
4
2
1
0