Sony, Şarkılara Ritim Yazabilen Bir Yapay Zeka Aracı Geliştirdi

13
5
1
0
0
Sony, farklı türdeki şarkılar için farklı ritimler yazabilen bir yapay zeka aracını oluşturdu. 665 adet şarkı üzerine çalışan yapay zeka aracı, farklı bateri ritimlerini yazabiliyor.

Son gelişmelerle birlikte yakın zamanda yapay zekanın müzisyenler için bir araç olacağını söyleyebiliriz. Temmuz ayında Montreal temelli Landr isimli bir firmanın müzik tarzlarını analiz eden ve sipariş üzerine ses işlemcileri için setler yapan bir ürünü, 26 milyon dolarlık bir bağış toplamıştı. Bunun yanı sıra OpenAI ve Google, müzik üreten algoritmalarını sunmuştu.

Bu ve bunun gibi olaylardan etkilenen Sony, makine öğrenmesini benimseyen bir model oluşturarak bateri ritimleri yazan bir yazılım oluşturdu. Sony'nin modelindeki yapay zeka, müzik anlamında dinlenebilir bateri örüntüleri oluşturarak şarkılara ritim yazabiliyor.

yapay zeka

Araştırmanın yazarları, "Ritmik unsurları analiz eden bir model mimarisini ortaya koyduk. Bütün kod haritalamaları, kick (bateride yerde bulunan ve bir pedal yardımıyla vurulan büyük davul) ve snare (bateride ortada bulunan, nispeten daha tiz sesli davul) arasındaki bağlantıyı haritalıyor" şeklinde bir açıklama yaptı.

Yapay zekayı geliştiren araştırmacılar, içerisinde pop, rock ve elektronik şarkıların olduğu 665 şarkının verileri üzerine çalıştı. Deneylerin ardından yapay zekanın şarkılara başarılı bir şekilde ritim eklediği gözlemlendi.

Bu teknolojinin gelişmesiyle birlikte müziklerdeki ritmik unsurların yakın bir gelecekte bilgisayarlar tarafından yazılabileceği düşünülüyor. Yapay zekanın daha fazla materyal üzerine çalışmasıyla farklı türlerde ritmik çalışmaların yapılabileceği de tahmin ediliyor.

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/08/05/sonys-ai-drums-up-beats-for-songs/
13
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
5
1
0
0