SpaceX, Uzaya 30.000 Starlink Uydusu Daha Göndermek İçin Başvuruda Bulundu

24
7
5
1
1
Dünya çapında internet erişimini sağlamak isteyen Elon Musk, SpaceX bünyesinde geliştirilen Starlink projesiyle bunu gerçekleştirmeyi planlıyor. Şirket, göndereceği uyduların uzay çöpü olacağı korkusuna rağmen 30.000 uydu daha göndermek için başvuruda bulundu.

SpaceX, bundan birkaç yıl önce duyurduğu Starlink projesini bu yıl fiziksel olarak görmemizi sağlamıştı. Starlink projesi, dünya çapında her yerden yüksek hızda internet erişimini sağlamak üzere geliştirilmişti. Özellikle internetin çok pahalıya mal olduğu kısımlara erişim sağlayacak bu proje kapsamında uzaya 42.000 uydu gönderilmesi planlanıyordu.

ABD Federal İletişim Kurulu (FCC), gezegeni bir battaniye gibi saracak olan 30.000 uydunun operasyonu için Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne (ITU) başvurdu. ITU’nun Uzay Hizmetleri Başkanı Alexandre Vallet de FCC’nin SpaceX adına 30.000 uydu için başvuruda bulunduğunu doğruladı.

spacex starlink

Nisan ayında yapılan ölçüme göre gezegenimizin yörüngesinde faaliyet gösteren 2.062 adet uydu bulunuyor. İnsanlık tarihi boyunca gönderilen uydu sayısı ise 8.500. Dolayısıyla SpaceX’in uzaya göndereceği 42.000 uyduyu ele alırsak proje sonunda yörüngemizde günümüzdeki uydu sayısının 20 katı kadar uydu olacağını söyleyebiliriz.

Uzayda bulunacak toplam uydu sayısı, 42.000 tane SpaceX uydusunun diğer uyduların da üstüne eklenmesiyle oldukça fazla sayıya ulaşacak. Bu yüzden birçok araştırmacı, yörüngede bir ‘uydu çöplüğü’ oluşacağından yakınıyor. Ayrıca birçok iletişim uydusu üreticisi, gönderilecek uyduların kendi uydularına engel olabileceğini dile getiriyor. FCC’den gelen açıklama ise böyle bir şeyin yaşanmayacağı yönünde.

starlink uydusu

SpaceX’in göndereceği uydular hakkında bir şikayet de uyduların çok parlak ve ‘fark edilebilir’ olmalarından kaynaklanıyor. Hollandalı bir UFO araştırma sitesi olan UFO Meldpunt Nederland, 150 kişinin Hollanda üzerinde uçan SpaceX uydularını UFO zannettiğini açıkladı. SpaceX, yaptığı açıklamada uydularının artık siyah üretileceğini ve böylece daha ‘az fark edilebilir’ olacaklarını söyledi.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7579685/Elon-Musks-SpaceX-wants-send-30-THOUSAND-internet-satellites-orbit-superfast-broadband.html
24
7
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
24
7
5
1
1