Steam Achievement Manager Nedir? Banlanma Sebebi mi?

38
6
3
2
0
Bu içeriğimizde, Steam üzerinde oynanan oyunlardaki başarımlara doğrudan etki eden Steam Achievement Manager programının ne olduğunu, ne işe yaradığını açıklayacak, bu programı kullanmanın ban sebebi olup olmadığını sizlerle paylaşacağız. Hoş geldiniz.

Piyasaya sürülen neredeyse tüm oyunlar başarım sistemine sahip oluyor. Oyun geliştiricileri tarafından belirlenen bu başarımlar tamamlandığında bazı oyunlar, oyunculara küçük hediyeler verebiliyor ve oyunda daha iyi hale gelmelerini sağlayabiliyor. Bazı oyunlarda ise bu tür başarımlar yalnızca oyuncunun kendini zorlaması ve oyunu tekrar tekrar oynayarak daha iyi hale gelmesi amacıyla oyunlarda kullanılabiliyor.

Ubisoft ve Steam gibi platformlarda da başarım sistemi bulunuyor. Steam’deki başarım sistemi ne yazık ki Steam Achievement Manager isimli program sayesinde çok kolay etki altına alınabiliyor. Sizlere bu programın ne işe yaradığını ve kullanmanın yasak olup olmadığını açıklayacağız. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan başlayalım.

Steam Achievement Manager nedir?

Steam Achievement Manager

Steam Achievement Manager ya da SAM kısaltmasıyla bilinen program, isminden de anlaşılabileceği üzere Steam üzerindeki oyunların ve programların başarımlarına direkt olarak etki edebilmenizi sağlayan bir programdır. Eğer bu programı kullanırsanız, Steam platformu üzerinde yer alan dilediğiniz program veya oyun üzerindeki başarımları anında elde edebilirsiniz.

Bunu yapmanın ne gibi bir yararı var? Aslında bir oyundaki tüm başarımları kazanmak size pek bir şey katmıyor, zira Steam’de tüm başarımları kazandığınızda fevkalade ödüller kazanmıyorsunuz. Ancak yine de Team Fortress 2 gibi bazı oyunlar başarımları tamamladığınızda sizlere oyun içi eşya verebiliyor. Bu bilgiye de hemen sevinmemeniz gerekiyor zira bu, Steam yetkililerinin pek de hoşuna giden bir durum değil.

Steam Achievement Manager kullanmak yasak mı?

Steam

Aslında Valve, bu soruya net bir şekilde cevap vermiyor, ancak Steam Abonelik Sözleşmesinde bulunan maddeler “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” misali bu programa atıfta bulunuyor. Valve, Steam Achievement Manager olarak adlandırılan bu programın yasak olduğuyla ilgili resmi bir açıklama yapmış değil ancak Abonelik Sözleşmesinde bulunan maddelerde üçüncü parti yazılımların yasak olduğu açıkça belirtilmiş.

Valve, “Abonelik sürecinde herhangi bir şeyi değiştirmek veya otomatikleştirmek için hileleri, otomasyon yazılımlarını yani botları, modları ya da yetki verilmemiş üçüncü taraf yazılımlarını kesinlikle kullanamazsınız.” maddesini Abonelik Sözleşmesinde açıkça belirtmiş durumda. Steam Achievement Manager olarak bilinen bu programın da yetki verilmemiş bir üçüncü taraf yazılımı olduğu varsayılırsa, programın kullanılmasının yasak olduğu ortaya çıkıyor.

Bunun yanı sıra Valve, eğer bu tür yazılımları kullanırsanız ne olabileceğini de açıkça belirtiyor: “Valve, bu tarz eylemlerin gerçekleştirildiği veya bu sözleşmenin herhangi bir maddesi ihlal edildiği anda hesabınızı kapatma ve/veya aboneliğinizi iptal etme hakkına sahiptir” açıklamasını da sözleşme içerisinde yapmış durumda.

Steam Achievement Manager ban sebebi mi?

Steam Ban

İşte olaylar buraya geldiğinde durum biraz karışıyor. Bir önceki alt başlıkta anlattığımız üzere herkese açık şekilde bu tarz programların kullanılmasının yasak olduğunu belirten Valve, programın banlanma sebebi olup olmadığıyla ilgili bir yorum yapmıyor. Şirket resmi bir açıklama yapmamış olsa da şirkette çalışan kişilerle yapılan röportajlarda ve internette dolaşan bazı haberlerde bu programı kullanmanın ban sebebi olduğu söyleniyor.

Steam kullanıcı arayüzü geliştiricisi olan Alden Kroll ile yapılan bir röportajda Kroll, Steam Achievement Manager’ı kullanan birçok kişi olduğunu dile getirdi. Kroll, “Bilgisayar fazlasıyla açık bulunabilecek bir sistem. Dolayısıyla kullanıcılar her zaman bilgisayarın belleğindeki verileri değiştirip Steam’e sahte veriler gönderebiliyor. Ne yazık ki buna karşı pek de etkili bir önlem alamıyoruz” açıklamalarını yaptı.

Kroll’a “Steam başarımlarını korumak için modern bir koruma yöntemi bulunamaz mı?” sorusu yöneltiğinde ise Kroll, “Daha önce bu konu hakkında çalışmalar yapmaya karar vermiştik ve bu konu üzerinde durmuştuk ancak daha sonra bu konuyu düzeltebilmek için mantıklı bir çözüm yolu bulamadık. Oyuncuların bilgisayarlarından gelen verilere tam olarak güvenmeniz çok zor. Playstation ve Xbox konsollarında bu durumu pek görmüyoruz zira onlar donanımlarını oldukça sıkı şekilde koruyorlar” açıklamasında bulundu.

Steam Achievement Manager kullanmanın yaptırımları var mı?

steam vac ban

İnternet üzerindeki birçok forumda bu programın herhangi bir yaptırımı olup olmadığı soruluyor. Team Fortress 2’nin resmi forumunda daha önce bu başarım hilesini yaparak birkaç oyun içi eşya elde eden bir kişinin başlığı bulunuyor. Valve önce bu kişinin başarımlarını eski haline getiriyor, ardından bu kişinin üçüncü taraf programla kazandığı tüm eşyaları envanterinden siliyor.

Bunun yanı sıra Valve yetkilileri, Steam Achievement Manager programının herhangi bir şekilde VAC ban yemeye sebep olmayacağını ve bir kullanıcının farklı kullanıcılar tarafından rapor edilmediği sürece bu programı kullanmakla banlanmayacağını belirtiyor. Yetkililer, bu tarz programlar kullanan biri görüldüğünde “Üçüncü parti yazılım/Hile” kategorisi altında rapor edilebileceğini de açıkça söylüyor.

Bunun yanı sıra farklı forumlarda bu programı kullanıp herhangi bir şekilde ban yemediğini söyleyenlerin yanı sıra bu program nedeniyle ban yediğini belirtenler de var. Steam VAC ban yiyenlerin bir çoğu, CS:GO veya benzeri oyunlarda arka planda bu programın açık olması nedeniyle ban yediklerini belirtiyor. Arka planda çalışan bir uygulamayı hile olarak algılayabilen Valve Anti Cheat sistemi, oyuncuları bu nedenle banlayabilir.

Steam Achievement Manager nedir, banlanma sebebi mi sorularına yanıt verdiğimiz içeriğimizin sonuna geldik. Son olarak şunu belirtelim: Bu programı kullanmanın sonunda ban yiyecek olmasanız bile programın yasal olmadığını ve Steam Abonelik Sözleşmesine aykırı olduğunu unutmayın. Bu ve bunun gibi içeriklerimizin devamı gelecek, kaçırmamak için bizleri takipte kalın.

38
6
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
38
6
3
2
0