IPX Sertifikalarına Göre Suya Dayanıklı Telefonlar

34
12
5
1
1
Günümüz akıllı telefonlarında bulunan toza ve suya dayanıklılık sertifikalarında bulunan numaralar ne anlamlara geliyor? IPX sertifikalarına göre suya dayanıklı telefonlar hangileri?

Elektronik cihazların birçok düşmanı var ve bunlar arasından belki de en büyük düşmanı olan suyla elektronik cihazlar arasında amansız bir mücadele bulunuyor. Tarihi boyunca da suya dayanıklı telefonlar üretilme çalışmaları devam etti. Bu mücadelenin en önemli zaferlerinden bir tanesi de 1999’da içinde GPS alıcı da bulunan Benefone Esc! ile kazanıldı. Telefon suya dayanıklı telefonlar arasında ilk sırayı aldı  ve darbeye karşı da dayanıklı olarak üretilmişti.

Bu stratejiyi benimseyen elektronik cihaz ve daha çok akıllı telefon üreticileri, bu dayanıklılık hamlesini kendi telefonlarına adapte etmeye başladılar. Günümüzde de akıllı telefon seçerken baktığımız özelliklerden bir tanesi olan bu suya ve toza dayanıklılık için alınan sertifikalar ve sertifika numaraları ne anlama geliyor peki? Sertifikaların numaralandırılmasında ilk rakam katı maddeciklere dayanıklılığı, ikinci rakam ise sıvılara olan dayanıklılığı temsil ediyor ve biz bu yazıda ikinci kısmı ele alacağız. İşte sertifika numaralarının anlamları:

IPX3 – Su püskürtmeye dayanıklılık

IPX4 – Su sıçratmaya dayanıklılık

IPX5 – Basınçlı suya dayanıklılık

IPX7 – 1 metre derinliğe kadar dayanıklılık

IPX8 – 1 metre ve üstü derinliğe dayanıklılık

suya dayanıklı telefonlar

Yukarıdaki grafikte suya dayanıklı telefonlar için ağırlıklı ortalamaları gösteriliyor. Grafikte de görebileceğiniz gibi 2013’e kadar daha çok yatar bir seyir haline ilerlerken, 2013’te Sony amiral gemisi telefonu Xperia Z’nin suya dayanıklı telefonlar arasında olduğunu duyurdu. Bir sonraki sene Samsung da bu trene atlamaya karar verdi ve S5’e IPX7 sertifikası aldı, bir sonraki sene çıkan S6 cihazlara ise bu özelliği getirmedi ki zaten grafikte de düşüş göze çarpıyor. Daha sonraki sene Apple da iPhone 7 ile bu trene katıldı.

Sony, bu alanda bir iz bırakmış olsa da kullanıcı sayılarıyla birlikte Samsung ve Apple, bu trendi en çok canlandıran üreticiler oldu. Pixel cihazlar da su sıçramalarına dayanıklılık ile başladılar ve sonraki modellerinde, kullanıcılarına gelişmiş suya dayanıklılık özelliği sunmaya başladılar.

Tabii üreticiler bu sertifikaları almış olsa dahi, bu özellikler çok fazla farklılık yaratmıyor ve üreticiler telefonlarla birlikte yüzmeyi veya derinlere dalmayı tavsiye etmiyor. Suya dayanıklılık daha çok kazalar için alınan önlemler olarak konumlandırılıyor.

Suya dayanıklı telefonlar 

  • Samsung Galaxy S8
  • LG G6
  • iPhone 7 Plus
  • Sony Xperia XZ
  • Samsung Galaxy A3 (2017)
  • Samsung Galaxy A5 (2017)
  • Samsung Galaxy A7 (2017)
  • Samsung Galaxy S7 Edge
  • Sony Xperia Z5 Premium
Kaynak : https://www.gsmarena.com/counterclockwise_water_resistant_phones-news-36293.php
34
12
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
34
12
5
1
1