Taksiciler Şimdi de Suriyeli Korsan Taksicilerden Şikayetçiler

103
42
4
3
1
Ankaralı taksiciler, Suriyeli korsan taksicilerden yılmış durumda. Resmi görevlilerden yardım alamadıklarını dile getiren taksiciler, Suriyelilerin kendi duraklarını açacak kadar işi ilerlettiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz aylarca Türkiye gündemini uzun bir süre İstanbul’daki sarı taksi-UBER tartışması meşgul etmişti. UBER-sarı taksi tartışmasında bir orta yol bulunamasa da UBER’in yasaklanması, iki esnaf arasındaki kavganın son bulmasını sağlamıştı. Tam İstanbul’daki taksi-UBER kavgası sona ermişti ki şimdi de Ankara’da yasal taksi- suriyeli korsan taksi sorunu patlak verdi.

Hürriyet’in haberine göre Ankara’daki taksiciler, Suriyeli mültecilerin misafir araç kategorisine giren M plaka araçları ile korsan taksicilik yapmasından yılmış durumda. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak başkent Ankara’ya yerleşen Suriyeliler, korsan taksicilik işini öylesine abartmış durumdalar ki Ulubey Mahallesi’nde kendi duraklarını dahi kurmuşlar. Devlete herhangi bir vergi vermeyen Suriyeliler, yolcuları neredeyse %50 indirimli taşıyor.

Suriyeliler’in korsan taksiciliğe yeni başlamadığını söyleyen taksiciler, ‘’Fakat son 1 yılda iş çığırından çıktı. Artık ekmeğimizi elimizden almaya başladılar. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne ve Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası’na da defalarca fotoğraflarla şikayette bulunduk ama sonuç çıkmadı. Üstelik sadece M serisi olarak değil, oradan getirdikleri SAA ile başlayan plakalarla da yapıyorlar.’’ dediler.

Suriyeliler’in korsan taksicilik yaparken yakalandıklarında yolcular için ‘akraba’ tanımını yaptıklarını dile getiren takcisi Mehmet Candan, ‘’AŞTİ’ye 45 TL yerine 25 TL’ye götürüyorlar. İş o kadar çığırından çıktı ki bizim zillerin üstüne kendi numaralarının olduğu kartvizitlerini bırakıyorlar. Ulubey Mahallesi’nde durak kurdular. Etlik’e giden düzenli müşterim vardı, kendisini 30 TL’ye götürüyordum. Ancak bir süre sonra binmemeye başladı. Bir yerde karşılaştık; kendisine neden gelmiyorsunuz diye sordum, artık Suriyeli taksiciyi kullandığını ve 20 TL’ye gittiğini söyledi.’’ dedi.

Suriyeliler’in taksi çağırma düğmelerinin altında adeta pusuda beklediklerini dile getiren Candan, ‘’Düğmeye basmaya gidenleri çevirip daha ucuza götürüyorlar. Ekmeğimizi elimizden aldılar. Bunlar gelmeden mahallede araç bulamazdık çok yoğundu şimdi iş yok. Bu işi o kadar rahat yapıyorlar ki 10 TL yazacak ufak işlere gitmiyorlar bile. Ben akşam arabama 40 TL’lik LPG alıyorum, Suriyeli pompaya yanaşıp depoyu tam dolduruyor.’’ dedi.

Korsan taksi ve dolmuş sayısının 40 araca kadar çıktığını dile getiren taksici Savaş Gündoğmuş ise, ‘’Bazıları minibüs almış sabah hastanelere adam başı 2 TL’ye götürüyorlar. Dolmuş hattı gibi çalışıyorlar, servis yapıyorlar. Araçlarında en ufak güvenlik önlemi yok. Ne olduğu belli değil. O zaman bizde hususi araç alalım, vergi vermeyelim, durağa aidat vermeyelim, esnaf odasına para vermeyelim.’’ dedi.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/bunlar-da-ankaranin-suriyeli-korsanlari-taksiciler-isyanda-is-cigirindan-cikti-40880876
103
42
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
103
42
4
3
1