Türkiye’de Giderek Popülerleşen Yeni Trend: Paralı WhatsApp Grupları

98
57
25
5
2
WhatsApp grupları çoğu zaman kullanıcıların arkadaşlarıyla sohbet etmelerini sağlarken kimi zaman da farklı dallarda özel amaçlar için açılıyor ve katılımcılar bu gruplara girmek için belirlenen ücreti ödemek zorunda kalıyorlar.

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, son dönemlerde yeni bir sektör oluşturdu. Bu sektör, ücretli WhatsApp grupları. Günümüzde pek çok farklı alanda ücretli WhatsApp grupları oluşturulmuş durumda ve bunların popülerliği gittikçe artıyor. Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan bu durumla ilgili örnekler vermek gerekirse; kimi zaman özel dersler veriliyor kimi zaman bahis ve altılı tüyoları veriyor. Kimileri de bu ücretli gruplarda yatırım tavsiyeleri veriyor. Profesyonel olarak bu işi yaptıklarını belirten grup sahipleri, bu WhatsApp gruplarına üye olmak isteyen kişilerden aylık veya yıllık ücretler talep ediyor. Hatta iş o kadar ciddi bir boyut kazanmış durumda ki, talep yüksek olduğu için de 256 kişilik WhatsApp grupları dolu ve hatta bu gruplara girmek için sıraya girmeniz gerekiyor.

Bunların arasında en ilgi çekicilerinden bir tanesi ise özel dersler. Kişiler İngilizce, Matematik ve Türkçe dersleriyle ilgili özel ders veriyorlar. Hatta Matematik dersi ile ilgili özel ders veren bir WhatsApp grubu öğrencilerden yıllık olarak 200 TL istiyor, öğrencilerde bu ücreti veriyor. Bu WhatsApp grubunda 5 farklı Matematik öğretmeni bulunuyor ve hem öğrencilerin çözemedikleri soruları anlatıyorlar hem de öğrencilerin dönem ödevlerini yapıyorlar.

Elbette sadece bu değil. Bir dönem yaptığı yatırımlarla bilinen ve 'Borsa Kralı' ünvanına sahip olan Nasurullah Ayan da bu grupların sahiplerinden bir tanesi. Ayan yaptığı açıklamalarda kendi kitaplarını satın alan kişileri ücretli WhatsApp grubuna aldığını ve yatırım tavsiyesi vermediğini, sadece şirket analizi yaptığını söyledi. Ayan'ın WhatsApp grubuna girmek isterseniz 10 ciltli kitap ya da 20 normal kitap satın almanız gerekiyor.

Bu sektörün bir diğer dalı da Bitcoin pazarı. Son yıllarda ciddi anlamda popüler olan ve ciddi bir yükseliş yaşayan Bitcoin ile ilgili bazı al sat grupları bulunuyor. Bu WhatsApp gruplarında Bitcoin ve diğer altcoinlerin analizleri yapılıyor ve kullanıcılar bu gruplardan aldıkları bilgilere göre borsalarda işlem yapıyorlar. Ancak bu gruplar diğerleri gibi çalışmıyor. Elbette çalışanı vardır ancak kripto para sektöründe bu durum daha çok komisyon üzerinden yapılıyor. Kazanç üzerinden yüzde 5, yüzde 10 gibi komisyon ücretleri alınıyor. 

Ancak bu durum aslında ciddi anlamda riskli. Pek çok grup bu para akışı sırasında fatura kesmiyor ve devlete vergi vermiyor. Bu da vergilendirilmemiş kazanç statüsüne giriyor ve bir suç teşkil ediyor. Bu grupların sahiplerinin gelirlerini mutlaka bildirmesi gerekiyor. İlgili mevzuata göre yapılan başvurular ile birlikte herhangi bir sorun yaşamayan grup yöneticileri, devlete bilgi vermezlerse yasal takibe takılabiliyorlar. 

Bu sektörde suç olan tek şey vergi ödememek değil. Müşterilerine 'garanti vermek' doğrudan bir suç teşkil ediyor. Özellikle de yatırım konusunda görebileceğiniz "Yatırım tavsiyesi değildir." ibareleri bu suçun önüne geçmek için belirtiliyor. Tüm bununla birlite zaten yatırım danışmanlığı verebilmek için bir yetki belgesinin olması gerekiyor. Yetki belgesine sahip olmayan kişilerin yaptığı yatırım danışmanlıkları suç teşkil ediyor ve bunun cezası 2 ila 5 yıl arasında değişiyor.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/turkiyenin-parali-whatsapp-gruplari-5094470/
98
57
25
5
2
Emoji İle Tepki Ver
98
57
25
5
2