Tuz, Böceklerin Orantısız Bir Şekilde Çoğalmasına Neden Oluyor

18
3
3
2
1
Yapılan bir çalışmaya göre, suyun içerisinde bulunan tuz, bitkileri yiyen böceklerin çoğalmasına neden oluyor. Bu nedenle çiftçiler ilaçlara milyarlarca para harcamak zorunda kalıyor.

Dayton ekoloji uzmanı Chelse Prather liderliğindeki yeni araştırmaya göre, tuz kontrolsüz bırakıldığında yılda bir milyar dolara yakın hasara neden olabilir. Tuz, büyüyen çekirge ve diğer böcek populasyonlarında önemli bir rol oynayabilir. Bir dergide yayınlanan çalışmaya göre, bu böceklerin azot ve fosfor gibi yaygın olarak bulunan "makro besinler" ile birlikte sodyuma eriştiğinde daha yüksek sayılara ulaştığı ortaya çıktı.

Yardımcı Doçent Prather konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Çiftçiler bu böcekleri kontrol altına almak için böcek ilaçlarına daha fazla harcamak yerine her yıl bitkilerini yiyen çekirgelere karşılık yaklaşık 1 milyar dolar kar edebilirler. Ancak şu andaki tarım uygulamaları aslında bu böceklere nüfusları için ihtiyaç duydukları şeyi tam olarak veriyor olabilir, bu da akıllı bir yönetim stratejisinin parçası değildir.” dedi Prather, ayrıca nitrojen ve fosforun yaygın olarak gübrelerde bulunduğunu ve bitkileri desteklemek için kullanılan suda genellikle tuz bulunduğunu açıkladı.Çalışmada, %15 daha fazla tür ve % 20 çeşitlilik ile birlikte bu besleyici kombinasyon %60 daha çok böcek populasyonuna neden oldu.

Prather, "Bilim insanları sadece mikro besleyicilerin böcekleri nasıl etkilediğini incelemeye başlıyor. Böcekler otlak ekosisteminin önemli bir parçasıdır, bitkileri yemekte ve diğer hayvanlar için yem olarak hizmet etmektedirler. Ancak böceklerin büyük popülasyonları da zararlı olabilir, bu yüzden sodyum gibi şeylerin kullanılabilirliğinin bu organizmaların nasıl geliştiğini eğer onların nasıl çoğaldığını daha iyi tahmin edeceksek anlayabilmemiz önemlidir. “ dedi.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-insects.html
18
3
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
18
3
3
2
1