WhatsApp'ın Mesaj İletme Sınırlaması, Sahte Haberleri Yüzde 80 Azalttı

15
11
8
5
1
WhatsApp'ın geçtiğimiz dönemlerde getirdiği mesaj iletme sınırlaması araştırıldı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan araştırma, sınırlamadan sonra sahte mesajlardaki yayılmanın, yüzde 80 oranında azaldığını ortaya koydu.

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, geçtiğimiz dönemlerde sık sık sahte haberlerin yayılmasıyla gündeme geldi. Aslına bakacak olursak sahte haberlerin yayılması sadece WhatsApp üzerinden değil, bütün sosyal medya platformları üzerinden yaşanıyor. Bunun son örneğini de dün İstanbul'da yaşanan 5.8'lik depremde gördük. Bazı kişiler, sabah saat 4 sularında büyük bir deprem olacağı yalanını atarak, İstanbulluları daha da telaşa sürüklediler.

İşte tam da bu yüzden WhatsApp, mesajların iletilmesini sınırladı. Normal koşullarda bir mesaj, en fazla 256 gruba kadar iletilebiliyordu ancak artık mesajlar, sadece 5 gruba iletilebiliyor. Bu konuyla ilgili yapılan son araştırmaysa, WhatsApp'ın almış olduğu bu kararın doğruluğunu ortaya koyuyor. Yapılan açıklamalara göre WhatsApp'ın getirdiği sınırlamalardan sonra sahte haberlerin yayılması, bir hayli azalmış durumda.

WhatsApp

Araştırma, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapıldı. Yapılan araştırmanın sonucunda WhatsApp'ın koyduğu sınırlamanın, beklenen etkiyi gösterdiği tespit edildi. Araştırma sonucundaki belirlemelere göre sahte haberlerin WhatsApp üzerinden yayılması, sadece iki gün içerisinde yüzde 80 oranında azaldı. Sahte haberlerin yüzde 20'si ise bir şekilde yayılmaya devam etti.

WhatsApp uçtan uca şifreleniyor. Peki MIT bu araştırmayı nasıl yaptı?

WhatsApp'ın yapısı gereği mesajlar, uçtan uca şifreleme yöntemiyle korunuyor. Yani özel mesajlara erişim imkanı yok. Fakat MIT çalışanları da zaten bu araştırmayı özel mesajlar üzerinden yürütmedi. Araştırma ekibi Endonezya, Hindistan ve Brezilya'da özellikle de siyasi konuların konuşulduğu WhatsApp gruplarına girdi. MIT yetkililerinin bu araştırmayı yapmak için binden fazla gruba girdiği ve 6 milyondan fazla WhatsApp mesajını okudukları açıklandı. Yani araştırmanın sonucunda elde edilen veriler, gerçek WhatsApp kullanıcıları üzerinden elde edilmiş oldu.

Kaynak : https://www.firstpost.com/tech/news-analysis/whatsapps-forward-limiting-update-slowed-down-spread-of-disinformation-report-7413841.html
15
11
8
5
1
Emoji İle Tepki Ver
15
11
8
5
1