Yapay Zeka, Iris Testine Göre Bir Kişinin Ölüp Ölmediğini Anlayabiliyor

13
1
1
1
0
Ölü ve canlı iris arasında doğru tespitler yapılması artık mümkün oluyor. Nöral ağlar sayesinde ölü bir irisin tespiti daha kolay hale gelebilir.

Bilim kurgu kitaplarında ve filmlerinde kötü adamlar şanssız bir güvenlik görevlisini öldürür, göz bebeklerinden birini çıkarır ve bir iris tarayıcısına tutarak güvenlik sistemini devre dışı bırakır. Günümüzde ölümden sonra göz bebeklerinin iris tarayıcıları tarafından tespit edilemediği düşünülüyor. Fakat Polonya'daki Varşova Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bunun uzun süre böyle devam etmeyeceğini söylediler. Yayınlanan bir makalede, araştırmacı ekip canlı irisler ve ölü olanları arasındaki farkı yüzde 99 doğrulukla söyleyecek nöral bir ağ önerdi.

Araştırmacılar, “Biyometrik kimlik doğrulamanın günlük yaşantımızda gittikçe artmasıyla birlikte, ölümlerimizden sonra verilerimiz, kimliğimiz veya varlıklarımıza yetkisiz erişim olanağıyla ilgili kaygılar giderek yaygınlaşıyor. Tipik bir iris tarayıcısı, bir kişinin irisinin yüksek kontrastlı bir resmini çekmek için hem görünür hem de yakın kızıl ötesi ışık kullanır. Bu resimlerdeki kalıpları bir bilgisayar veritabanına benzeyen kodlara dönüştürür. Irislerin koruma altındaki yapısı, onları biyometrik tanımlama için ideal hale getirir ve ameliyattan sonra bile zamanla değişmez. Ama aynı zamanda onları sahteciliğe karşı duyarlı hale getirir." dedi.

Araştırmacılar canlı irislerin 256 adet resmini içeren bir veri tabanını Varşova BioBase PostMortem İris veri seti ile birleştirerek bu çalışmaya başladı. Bu iris veri setinde 17 kişiden otopsi ile alınmış 574 iris görseli bulunuyordu. Kadavraların göz kapaklarını açmak için kullanılan metal toplayıcı gibi istenmeyen kısımları yok etmek için bir ön işlem algoritması kullandılar. Daha sonra iki veri kümesini, aydınlatmadaki farklılıklar veya fotoğrafların çekildiği açı gibi detaylarla karşılaştırdılar. Sonunda, resimleri sınıflandırmak için konvolüsyonel bir nöral ağ üzerinde çalışmaya başladılar. Bu ağ iyi bir performans gösterdi, canlı ve ölü irisi başarılı bir şekilde sınıflandırdı.

Nöral Ağ Nedir?

Nöron adı verilen sinir hücrelerinin çalışma prensipleri bilgisayar programları tarafından kullanılır ve insan beyni gibi davranabilir. Bu programların genel adına nöral ağ denir.

Kaynak : https://venturebeat.com/2018/07/24/ai-distinguishes-living-eyeballs-from-dead-ones/
13
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
1
1
1
0