Yunanistan'da Modern İnsanlığa Ait Avrupa'nın En Eski Fosili Bulundu

30
7
5
2
1
70'li yıllarda Yunanistan'da keşfedilen keşfedilen insan fosilleri, modern teknikler kullanılarak yeniden incelendi. Yapılan incelemelerin sonucunda, daha önce Neandertal olarak tanımlanan fosillerden birisinin Homo sapiens olduğu ve bu fosilin 210 bin önce yaşadığı belirlendi. Bu araştırma, modern insanların Afrika'yı bilinenden önce terk ettiğinin ispatı niteliğinde.

Araştırmacılar, insanlığın nasıl var olduğunu tam olarak anlayabilmiş durumda değiller. Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan insan fosilleri, geçmişte kabul görmüş bazı bilgileri geçersiz kılabiliyor. Bu kez böyle bir durum, komşu Yunanistan'da gerçekleşti.

70'li yıllarda Yunanistan'ın güneybatı kıyılarında bulunan bir mağarada, arkeologlar tarafından iki insan fosili bulundu. Bu fosiller üzerinde yeniden araştırma yapan bilim insanları, fosilleri ilk olarak Neandertal olarak tanımlamışlardı. Ancak bu keşifle ilgili yapılan son araştırmada, bu fosillerin bilim insanlarını heyecanlandıran bir özelliğinin olduğu anlaşıldı.

homo sapiens

Bilim insanları, fosillerin yapısını yeniden incelemek için teknolojinin nimetlerinden faydalandılar. Bulunan kafatasları dijital ortamda yeniden incelendi. Buna göre 70'li yıllarda bulunan ve neandertal insanı olarak kabul gören bu fosillerden bir tanesinin homo sapiens olduğu ortaya çıktı. Üstelik bu homo sapiens, 210 bin yıl önce yaşamıştı.

Bilim insanları bugüne kadar yaşamış olan ilk homo sapiens'in Afrika'da olduğunu, buradan diğer bölgelere ayrıldıklarını düşünüyorlar. Ancak bu araştırma, modern insanların bugüne kadar bilinen süreden yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika'dan ayrıldığını ortaya koyuyor. 

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan araştırmanın bir numaralı ismi Katerina Harvati, araştırmanın sonucuna göre ilk modern insanların Afrika'yı çok daha önceden terk ettiğini ve Eski Dünya'ya yayılmalarının çok hızlı olduğunu açıkladı. Harvati'ye göre ilk insanlar, dünyayı doldurabilmek için bir değil birkaç girişimde bulundular. 

Araştırmanın bir diğer ismi olan Eric Delson'sa konuyla ilgili olarak, ilk insanların Afrika'yı Levant bölgesi üzerinden birkaç kez terk etmeye çalıştıklarını, bu yolculuğun kuzey ve batı yönünde olduğunu ancak bu göçlerin kimi zaman başarısız olduğunu söyledi.

 

Kaynak : https://www.ancient-origins.net/news-science-space/human-skull-0012268
30
7
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
30
7
5
2
1