Avrupa Birliği, Uçtan Uca Şifrelenen WhatsApp Mesajları Dahil Tüm Mesajları İncelemeye İzin Veren Yasayı Erteledi

9
2
0
0
0
Avrupa Birliği, yıllardır görüştüğü CSAM düzenlemesini bir kez daha ertelemek zorunda kaldı. Bu düzenleme, anlık mesajlaşma uygulamalarının gönderilen mesajları çocuk istismarı gibi suçları tespit etmek amacıyla incelemeye izin veriyor.

Avrupa Birliği, bir süredir dijital ortamda yaşanan çocuk istismarını engellemek için çalışmalar içerisinde. 2022 yılında başlayan süreç, bugün yeniden oylamaya açıldı ancak yine sonuç alınamadı. Çünkü Avrupa Birliğinin üzerinde çalıştığı yasa tasarısı, teknik olarak uçtan uca şifreleme teknolojilerini kullanılamaz hâle getiriyor.

"CSAM" olarak da anılan düzenleme, dijital platformlarda çocuklara gönderilen belge ve görüntülerin taranmasını kapsıyor. Avrupa Birliği, bu yöntem ile çevrim içi çocuk istismarını engelleyeceğine inanıyor. Ancak böyle bir düzenleme, uçtan uca şifrelemeyi işlevsiz hâle getiriyor. Çünkü WhatsApp, Telegram veya Signal gibi platformların, bu düzenlemeye uyabilmek için kullanıcıların mesajlarına ulaşabilmeleri gerekiyor. 

CSAM görüşmeleri bir kez daha ertelendi

sosyal medya

Bugün, CSAM düzenlemeleri bir kez daha Avrupa Birliği üye devletlerin görüşlerine açıldı. İlgili yasalara göre bu düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için oylamaya katılan ülkelerin en az yüzde 65'inin (bu da 15 ülkeye denk geliyor) destek vermesi gerekiyordu. Ancak aralarında Almanya, Çekya, Hollanda ve Polonya gibi ülkelerin çekimser oy kullanmaları, CSAM görüşmelerinin bir kez daha ertelenmesine yol açtı. Çekimser oy kullanan ülkeler, bu düzenlemenin gizlilik koşullarına aykırı olduğunu açıkladılar.

Teknoloji şirketlerinin bu düzenlemeye şiddetle karşı çıktıklarını da belirtelim. Mesela Telegram, böyle bir düzenlemenin yasalaşması hâlinde Avrupa Birliği ülkelerinde hizmet veremeyeceklerini açıkladı. Telegram da tıpkı çekimser kalan ülkeler gibi böyle bir düzenlemenin gizliliğe aykırı olduğunu savunuyor.

Kaynak : https://www.engadget.com/eu-delays-decision-over-scanning-encrypted-messages-for-csam-142208548.html?src=rss
9
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
0
0
0