Ağaç Titreşimlerinden Enerji Üreten Türk Lise Öğrencisi, Google'dan Ödül Aldı

139
6
6
5
5
Google, çevrimiçi olarak düzenlediği bilim ve mühendislik yarışması "Google Science Fair"de, beş ödülden birini lisede okuyan Tuan Dolmen kazandı. "Enerji üretmek için ağaçların titreşimlerini toplamayı amaçlayan dijital tarım modülü" ile 120 ülkeden yarışmacının katıldığı etkinlikte Dolen, ödülünü 29 Temmuz'da ABD'de aldı.

Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan, hatta belki de en büyüğü olan Google; 13-18 yaş arasındaki gençlerin parlak fikirlerini ortaya koymaları için düzenlediği Science Fair isimli online yarışmaya 120'den fazla ülkeden yüzlerce yarışmacı katıldı. Bu sayı ilk elemede 100 kişiye; ikinci elemede ise 20 kişiye düştü.

Yarışmada Türkiye'yi temsil eden 11. sınıf öğrencisi Tuan Dolmen ise "Enerji üretmek için ağaçların titreşimlerini toplamayı amaçlayan dijital tarım modülü" adlı çalışmasıyla, en önde gelen bilim dergilerinden olan "Sceintific American Innovator" ödülüne layık görüldü. 29 Temmuz tarihinde ABD'de gerçekleştiren törenle ödülünü ve 15 bin dolarlık bursunu alan Dolmen, proje üzerinde 1,5 yıldır çalıştığını söyledi.

google science fair

"Yaklaşık 1,5 yıldır bu proje için çalışıyordum. Çevreye duyarlı yaklaşımın öne çıkmasını ve ülkemizi daha büyük platformlarda temsil etmeyi hedeflediğim için bu yarışmaya başvurdum. Bilime ilgim evren ve evrenin genişlemesi gibi konulara merakımla başladı. ‘Science Fair’ katıldığım ilk yarışma değil. Daha önce de derece aldığım, okulumu ve ülkemi temsil ettiğim 25’ten fazla ulusal ve uluslararası yarışmalarda bulundum. Öğretmenlerim, ailem ve özellikle okulumdaki proje kulübü, beni cesaretlendirdi."

"İlk 20’ye seçildiğimi öğrenince çok heyecanlandım. Projemin bir derece alabileceğine inanıyordum. Ancak yarışmada bulunan 20 projenin hepsi ödüllü ve başarılı projelerdi. Dolayısıyla bu ödülü almayı beklemiyordum. Böyle bir ödülü ülkemize kazandırdığım için çok gurur duyuyorum. Üniversite için Amerika’ya gitmeyi hedefliyorum. Dünya vatandaşı olmaya çalışıyorum. Kazandığım bursu üniversite eğitimimde kullanacağım. İleride astrofizik alanında çalışmayı ve kuantum fiziğinin rölativiteyle çakıştığı nokta olan ‘Her Şeyin Teorisi’ üzerinde araştırmalar yapmayı hedefliyorum"

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/agac-titresiminden-enerji-uretti-googledan-odulu-aldi-41298729
139
6
6
5
5
Emoji İle Tepki Ver
139
6
6
5
5