Alaska'da Can Kayıplarına Neden Olan Yüksek Sıcaklıklar Yaşanıyor

38
4
2
1
1
Alaska'da sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, buzulların erimesine yol açtı. 5 kişi eriyen buzulların içine düşmesiyle hayatını kaybetti.

Alaska'da bulunan bilim insanları, üzücü bir gerçeği raporladılar. Hava durumlarında yaşanan dengesizliklerin 5 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirten uzmanlar, iklimsel değişikliklerin daha önce hiç olmadığı kadar hızlı gerçekleştiğinin görülebildiğini ifade ettiler.

Alaska'da istasyon şefi olarak görev yapan Bryan Thomas, 40 yıldır iklim izleme görevi yapıyor ancak bu sene yaşanan gelişmeler hiç iç açıcı değil. Mart ayı sıcaklık ortalamasının -7 santigrat derece olduğu belirlenen Alaska'da, yılın ilk 100 gününün 28'inde sıcaklık rekoru kırılmış oldu. Yüksek sıcakların sonucunda buzulların sertliğini yitirmesi ve erimesinden kaynaklı can kayıplarının yaşandığını belirten Thomas, bu durumun Alaska'daki geçim kaynaklarını da etkileyeceğini belirtti.

Thomas, mart ayında yaşanan bu sıcaklıklar sonucunda, buzullarda gerçekleşen erime rekor seviyelere ulaşmış durumda olduğunu belirtirken, yaşanan gelişmelerin sadece buzulları etkilemediğini, bölgede bulunan verimli toprakların da bu yüzden erozyona uğradını ifade etti. Durum o kadar can sıkıcı bir boyuta gelmiş ki, kıyı şeridi ilk kez 30 metre kadar genişlemiş durumda. Bölgede yaşayan insanların, yiyecek bulmak için donmuş göllerde avlandıklarını belirten Thomas, göllerin buz tutan yüzeylerin kalınlığının fazlaca azaldığını, kimi yerlerde buzlanmanın kalmadığını belirtiyor. Şu ana kadar ise en az 5 kişi, buzulların kırılmasıyla hayatını kaybetmiş durumda.

Şehrin yakınlarında bulunan buz denizinde avlanma yapılabilmesi için, en azından mayıs ayına kadar donmuş bir durumda olması gerekiyor. Şubat ayından önce eriyen ve şubat ayında yeniden donan deniz yüzeyinin avlanma için uygun olmayacağını belirten yetkililer, bölge sakinlerini dikkatli olmaları gerektiği hususunda uyarıyorlar. Ayrıca buzullar yardımıyla oluşturulan buzdolapları da yüksek sıcaklıklar nedeniyle etkisini yitirmiş durumda. Bölge halkını doğrudan, bizleri ise dolaylı olarak etkileyen bu durumların önüne geçilmesi için ise, dünya üzerinde yaşayan tüm insanların üzerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekiyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/one-of-alaska-s-warmest-springs-on-record-is-causing-a-dangerous-thaw
38
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
38
4
2
1
1