Eşinize, 'Dostunuza' Sahip Çıkın: Aldatmanın "Bulaşıcı" Olabileceği Ortaya Çıktı!

11
5
1
0
0
Bilim insanları, yaptıkları yeni araştırmada aldatmanın insanlar arasında bulaşıcı olabileceğine dikkat çekti. Üç farklı çalışmayı kapsayan araştırma, aldatma davranışına şahit olmanın kişileri bu davranışa katılmaya sürükleyebileceğini ortaya koydu.

Günümüzde büyük bir çoğunluk, karşılıklı ilişki yaşadığı kişiden -doğal olarak- sadakat beklentisi içinde olurken yapılan birçok araştırma, aldatmanın sandığımızdan çok daha yaygın bir davranış olduğunu ortaya koymuştu. Öte yandan geçtiğimiz gün yayımlanan yeni bir araştırma, bu davranışın ‘bulaşıcı’ olabileceğini gösterdi.

Reichman Üniversitesi’nden bilim insanları, gerçekleştirdikleri araştırmada insanların, diğer insanların birlikte oldukları kişileri aldattığını gördükçe bu davranışa daha yatkın olabileceğini ortaya koydu. Yapılan üç farklı çalışmadan elde edilen sonuçlar, başkalarının aldatma davranışına şahit olmanın mevcut partnerin çekiciliğini ve ilişkiye bağlılığı düşürdüğünü gösterdi.

Aldatma davranışına şahit olmak, bu davranışı sergilemeyi tetikliyor:

aldatma

Bilim insanları, 145 katılımcıyla birlikte gerçekleştirdikleri ilk çalışmada eşlerini aldatan kişilerin yüzdesiyle ilgili çalışmalardan alıntı yapan bir video gösterdi. Bir gruba oranın %86, diğer grubaysa %11 olduğu söylendi. Katılımcılar, videoyu izledikten sonra mevcut partnerleri dışında başka bir kişiyi içeren cinsel fanteziyi tanımladı. Bu fanteziler, mevcut ve alternatif partnerlerle cinsel arzu ifadeleri için kodlandı.

Elde edilen sonuçlar, aldatma yaygınlığının yüksek olduğunu duymanın, katılımcıların alternatif partnerler için cinsel isteklerin önemli ölçüde etkilemediğini gösterdi. 132 katılımcıyla gerçekleşen ikinci çalışmadaysa bu durum biraz daha değişti.

Katılımcılar, ikinci çalışmada aldatan kişilerin itiraflarını okudu. Ardından çekici görünüme sahip yabancı kişilerin fotoğraflarını gördü. Çalışmanın sonunda da bu yabancı kişileri potansiyel bir partner olarak görüp görmedikleri sorusunu cevapladı. Sonuçlar, aldatma hakkında bir şeyler okuyan katılımcılarda yabancıları potansiyel partner olarak görme olasılığının daha yüksek olduğuna işaret etti.

Erkeklerin 'müstehcen' mesaj gönderme olasılığının daha yüksek olduğu görüldü

aldatma

140 katılımcıyla yapılan üçüncü çalışmada ise bir partneri aldatmanın yaygınlığı üzerine bir anketin sonuçları okundu. Aldatma yaygınlığı, %85 olarak gösteriliyordu. Daha sonra katılımcılar, kendilerinin bir araştırmacıyla mesaj yoluyla röportaj yapacağı bilgisini aldı. Fakat karşılarına, ilgi duydukları cinsiyetten çekici bir kişinin fotoğrafı çıktı.

Kişiler, bu fotoğraf eşliğinde hobiler, yemek tercihleri, olumlu özellikler ve evde kendini meşgul etmek için ipuçları gibi sorulara cevap verdi. Görüşmeyi yapanların her biri, araştırmacı sandıkları kişiden “Merakımı artırdın! Seni tekrar görmek isterim, bu sefer yüz yüze.” mesajını aldı. Görüşmenin sonunda katılımcılardan bu kişiye bir mesaj bırakmaları istendi.

Bırakılan mesajlardan elde edilen sonuçlar, bir partneri aldatmanın yaygınlığını okuyan katılımcıların görüşmeciye flört ve romantik içerikli mesaj gönderme olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi. Üstelik erkek katılımcıların kadınlara göre ‘müstehcen’ mesaj gönderme olasılığının daha yüksek olduğu görüldü. 

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-11159863/People-likely-cheat-know-having-affairs-study-claims.html
11
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
5
1
0
0