AMD ve Cray, Dünyanın En Güçlü Süper Bilgisayarını Geliştiriyor

26
9
1
1
0
AMD ve Cray, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı için çalışmalarını hız kesmeden sürdürmeye devam ediyor. Frontier ismi verilen süper bilgisayar 2021 yılında tamamlanacak ve 2 basketbol sahası büyüklüğünde olacak.

Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı Frontier, AMD ve Cray tarafından hazırlanıyor. Çalışmalarına hız kesilmeden devam eden süper bilgisayar, 2021 yılında teslim edilecek. Amerika Birleşik Devletleri enerji bakanı Rick Perry tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, Frontier'in tüm dünyanın bilimsel çalışmalarına önderlik edeceğini belirterek, yapay zeka inovasyonunu hızlandıracağını ifade etti. 

Bu süper bilgisayarın özelliklerine gelecek olursak; Frontier 160 süper bilgisayarın gücüne sahip. Basit bir şekilde açıklamak gerekirse, dünya üzerinde bulunan herkes saniye başına bir hesap yapsın. Frontier'ın bir saniyede yapabileceği işlem hızına erişebilmek için 6 yıl boyunca tüm insanların saniyede 1 işlem yapmaları gerekiyor. Size mantıklı bir sayı veremiyorum çünkü belirttiğim şeyi düşlerseniz ne demek istediğimi anlayabileceksiniz. Frontier'ın boyutları iki basketbol sahası kadar olacak. Süper bilgisayarın internet hızı ise, 100.000 tane HD çözünürlüklü filmi aynı anda ve 1 saniyede indirebilecek kadar yüksek. 

Üretilen süper bilgisayar, bugüne kadar yapılmış olanların en güçlü yapay zekasına sahip. Sadece bununla da yetinmeye Frontier, maliyet açısından da 'en' sıfatını taşıyor. Bugüne kadar üretilmiş olan en pahalı süper bilgisayar. Frontier'ın üretilebilmesi için yapılan sözleşmelerde belirtilen tutar tam olarak 600 milyon dolar (yaklaşık 3,6 milyar TL).

Frontier, genel anlamda küresel ısınmayla ilgili çalışacak. İklim değişikliklerinin tahmin edilmesi ve kasırgaların yönü Frontier kullanılarak tahmin edilecek. Bunun haricinde bazı ilaçların yapımında da kullanılacak. Elbette Frontier, bu kadar sınırlı kalmayıp aynı zamanda füzyon enerji kaynaklarını modelleyecek ve galaksilerin daha iyi tanınması için kozmolojik simülasyonlar oluşturacak.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/05/07/supercomputer-ai-amd-cray-department-of-energy-frontier/
26
9
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
26
9
1
1
0